Studenți și profesori ai Universității București au creat o platformă de sprijin pentru studenții ucraineni refugiați

O echipă de studenți și profesori ai Universității din București a creat o platformă de sprijin pentru studenții refugiați. Acolo tinerii care au nevoie de ajutor și integrare în sistemul de învățământ găsesc toate indicațiile de care au nevoie. Informații legate de continuarea studiilor, locuri de cazare sau centre de donații.

18 Aprilie 2022, 21:55 (actualizat 18 Aprilie 2022, 21:56) Știrile TVR |

Încă din primele zile de război, mii de ucraineni treceau disperați vama în România. Cu un bagaj în spate au venit într-o țară a cărei limbă nu o vorbesc. Mulți dintre ei nu știau ce urmează să facă după ce au ajuns într-o țară sigură. Așa că nevoia de suport și informații a devenit vitală. Asta și-au spus și profesoara Luciana Ghica și studenții de la cursul de Master pe care îl predă la Universitatea București. Împreună au dezvoltat o platformă care să îi ajute pe refugiați, mai ales pe studenți.

Luciana Ghica, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București: Noi ce am încercat să facem este să folosim expertiza din mediul academic pentru a sistematiza și a face lucrurile pe înțelesul publicului larg. Este o rețea de rețele care ajută în mod direct, dar nu prin sprijin pe teren, ci să venim inclusiv în sprijinul celor din teren.

Tinerii au făcut grupuri de lucru și au adunat informațiile de care era nevoie pentru a le adăuga în platformă. Practic, studenții ucraineni care ajung în România sunt îndrumați pas cu pas despre ce au de făcut dacă vor să își continue studiile la noi în țară.

O contribuţie importantă a venit și din partea studenților străini care studiază deja în România.

La fel de mult sprijin au primit și elevii și preșcolarii care au ajuns în țara noastră fugind din calea războiului. Potrivit ministerului Educației, 1900 de elevi și preșcolari refugiați din Ucraina au depus cereri de înscriere în școlile și grădinițele de la noi, și aproape 1600 au au fost deja repartizați. Potrivit autorităților, acești copii vor avea același drepturi ca elevii români.

Source

Distribuie știrea