Val de nereguli la City Insurance, companie ajunsă la faliment şi care a bulversat piața asigurărilor. Lichidatorul judiciar a prezentat un raport

City Insurance avea un deficit de 1,2 miliarde de lei din vânzarea poliţelor sub tarif. Membrii din conducere au folosit în interes propriu activele companiei, s-a ţinut o contabilitate fictivă, au deturnat activele societăţii. Informațiile apar în raportul lichidatorului judiciar.

23 Iunie 2022, 17:38 (actualizat 23 Iunie 2022, 19:05) Știrile TVR |

City Insurance a ajuns la faliment din cauza gestionării banilor.

Lichidatorul judiciar a realizat un raport din care rezultă că numai din vânzarea polițelor RCA sub tariful notificat s-au acumulat pierderi uriașe.

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: Doar din diferența între prețurile efectiv solicitate și încasate și modul în care tarifele erau notificate chiar de către societate identificăm o diferență de peste 1.2 miliarde de lei în perioada 2018-2021. Societatea nu își onora obligațiile la termen. Era obligată la cheltuieli de executare și la anumite penalități. Și acestea în baza evidențelor actuale se ridică la 45 de milioane de lei.

City a făcut inclusiv investiții imobiliare. Între 2012 și 2014, dar a ajuns să vândă în pierdere.

Oana Munteanu, CITR: În 2019-2020 are loc valorificarea acestor bunuri la valori mult mai mici decât cele la care au fost cumpărate. Din calculele noastre, diferența între valoarea de achiziție și valoarea de vânzare a fost de peste 42 de milioane de lei.

Au existat semnale că sunt probleme la City Insurance. ASF a făcut mai multe controale dar nu a putut regla situația financiară a companiei.

Valentin Ionescu, director general Direcția Generală Sector Asigurări Reasigurari: Acționarii societății City au avut la dispozie trei luni să-și restabilească capitalul; minim de solvabilitate. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare, în septembrie anul trecut i-a fost ridicată autorizația.

Mircea Coșea, analist economic: Incapacitatea ASF a acționat post factum, nu a luat măsurile când trebuia, măsurile au fost fără efect, iar acel faliment care a adus daune importante la mii de oameni înseamnă și responsabilitatea ASF.

Pentru a evita astfel de situații, România, dar și alte țări europene cer shimbarea legislației în domeniu, în special a capitolelor care se referă la capacitatea de a acoperi plăți viitoare.

Source

Distribuie știrea