După declaraţii şi informaţii contradictorii despre cele 25 de spitale ce ar urma să primească finanţare prin PNRR, vin şi primele lămuriri. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat cum vor fi alese proiectele câştigătoare din cele 49 deja depuse.
Sunt 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru spitale din România. Peste un miliard va merge către clădiri noi, iar 635 de milioane vor fi pentru aparatură.
21 de judete nu au însă niciun obiectiv de investiții propus.
Finanțarea prin Planul National de Redresare si Reziliență înseamnă fonduri între 60 și 95% din valoarea investiției, iar diferența trebuie acoperită de autoritatea care a propus proiectul.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Trebuie să avem cel putin 5500 de paturi echipate în clădiri noi prin acest proiect. Trebuie să existe o reechilibrare, iar localităţile care au deja un spital regional să nu aibă un avantaj faţă de cele care nu au o astfel de investiție majoră. Trebuie incurajate investițiile nu neaparat în centre universitare.
Cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse și dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puțin un număr de 20), vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE).
Pentru investiția în ambulatoriile de specilitate sunt alocate 80.200.000 €.
Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 500.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 2,673 mil. euro fără TVA.
Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Noutăți.
Articole pe aceeaşi temă