Zbor-test în misiunea de reîntoarcere a omului pe Lună: NASA lansează racheta care transportă capsula Orion

Astăzi ar urma să aibă loc primul pas către revenirea omului pe Lună – NASA lansează racheta care transportă capsula Orion, parte a misiunii Artemis 1. La această misiune istorică participă şi Agenţia Spaţială Europeană. Decolarea rachetei e prevăzută într-o fereastră de timp care începe cu 15.33, ora României. Dacă totul decurge bine – acum și în următoarea etapa a programului Artemis – în 2025, americanii se vor întoarce pe Luna, după mai bine de o jumătate de secol de la prima vizită.

29 August 2022, 08:54 (actualizat 29 August 2022, 09:10) Știrile TVR |

Va fi un zbor de 42 de zile 3 ore și 20 minute, fără echipaj, iar scopul e de a vedea cum se comportă în spațiu întreg sistemul – adică racheta SLS – Space Launch System – și capsula Orion. Nu va avea loc aselenizarea propriu zisă.

Mike Sarafin, manager misiune Artemis: „E un zbor test, e un test de stres pentru capsula Orion şi pentru racheta de lansare. Întregul sistem e o creaţie nouă. O rachetă nouă şi o capsulă nouă care va duce oameni pe Lună la zborul următor. E ceva ce nu s-a mai făcut de mai bine de 50 de ani şi este incredibil de dificil.”

Capsula Orion va fi propulsată până la Lună, şi chiar la 64.000 de kilometri mai departe. La o asemenea distanță nu a ajuns, până acum, niciun vehicul spațial care poate transporta echipaj uman. La revenirea în atmosfera terestră, scutul termic va trebui să suporte o viteză de aproape 40.000 de kilometri pe oră şi o temperatură pe jumătate la fel de caldă ca suprafaţa Soarelui.

James Free, administrator dezvoltare sisteme explorare, NASA: „E o misiune foarte riscantă. Avem obiective simple, dar ambiţioase. Să plasăm vehiculul pe orbită, să-l aducem înapoi acasă şi să înţelegem cum operează sistemele. Trebuie să înţelegem cum se comportă scutul termic la reintrare şi trebuie să recuperăm vehiculul.”

Meteorologii NASA sunt de părere că sunt 70 la sută șanse ca lansarea să aibă loc în intervalul programat. În zona Cape Canaveral au avut loc descărcări electrice în ultimele ore, însă acestea nu reprezintă o problema, afirmă meteorologii.

Source

Distribuie știrea