Noul an şcolar a adus, dincolo de multe schimbări şi probleme de logistică. Împărţirea pe module înseamnă modificări şi în ceea ce priveşte cataloagele şi carnetele elevilor. Este nevoie de unele noi. Sunt şcoli care deja au făcut comenzile, altele care vor comanda doar cataloage noi şi, parţial, carnete. Adică numai pentru elevii care încep un nou ciclu de învăţământ din raţiuni de protejare a mediului înconjurător.
La Şcoala „Sfinţii Voievozi” din Capitală, elevii din clasele II-IV şi VI-VIII vor continua să folosească vechile carnete de note. Carnete noi vor primi doar copiii din clasa I şi cei din clasa a V-a.
Daniela Voinea, director Şcoala Gimnazială „Sfinţii Voievozi”: Ca să nu mai tăiem o pădure, am zis că putem păstra carnetele din anul precedent folosind la sfârşitul anului şcolar media anuală pe care o aveau oricum pe coloană acel carnet. Noi nu vom mai folosi aceste trei coloane, ci ne vom duce direct cu media anuală pe ultima coloană. Iar în interior, dacă ne referim la note obţinute, publicaţia rămâne identică pentru că nu erau făcute nici pe semestru, nici pe an.
În ceea ce priveşte cataloagele, şcoala urmează să comande unele noi în perioada următoare.
În schimb, la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi”, tot din Capitală, carnetele şi cataloagele noi au ajuns încă de dinainte de începerea şcolii.
Georgeta Șerban, profesor pentru învăţământul primar, Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi”: Am făcut comandă pentru toată lumea, avem cataloage pentru toate clasele şi carnete pentru toţi copiii din şcoală, suntem aproape 900 de copii.
Ministerul Educaţiei a publicat încă din vara acestui an noile modele de cataloage şi carnete. Şcolile nu sunt obligate să le asigure elevilor carnetele de note, dar cele mai multe instituţii de învăţământ le cumpără din bugetul propriu.
Pe internet sau în librării preţul unui carnet este de 2-3 lei.
În Monitorul Oficial a fost publicat calendarul examenelor naţionale de anul viitor.
În vara lui 2023, evaluarea naţională va începe pe data de 19 iunie cu proba la limba şi literatura română, urmată imediat de Matematică şi Limba şi literatura maternă. În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, probele orale se vor desfăşura în perioada 12-19 iunie 2023. Iar cele scrise înte 26 şi 29 iunie.
Pentru anul viitor nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte structura acestor examene. Singura noutate este pentru admiterea la liceu, acolo unde media din clasele V-VIII nu va mai conta.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă