O casă cu două etaje este construită în doar 13 zile, prin metoda printării 3D. Este prima casă din Statele Unite ridicată prin această procedură. Iar pentru construcția locuinței este nevoie de un aparat de printat pe măsură, care cântărește 12 tone.
Pe o stradă de la marginea orașului texan Houston are loc un experiment deosebit. Se construiește prima casă cu ajutorul unui aparat de printat 3D. Pentru locuința care va avea în final 370 de metri pătrați este nevoie de un proces de 13 zile.
LESLIE LOK, co-fondator al companiei: În proiectarea casei, ne-am gândit doar la planurile generale şi utilitate, dar am proiectat şi calea de printare, modul în care va acţiona printerul, unde începe şi unde se termină.
Ridicarea casei este rezultatul unei colaborări între o firmă de proiectare și una de construcții. Printerul face toată munca grea din construcție, astfel încât nu este nevoie de foarte mulți oameni.
Roberto Montemayor, manager de proiect: Practic, acesta funcţionează foarte asemănător cu printerele mici, de plastic, de birou, 3D, cu două diferenţe importante. Prima este mărimea, desigur, acest printer poate fi extins sau strâns pentru a printa orice aveţi nevoie. În al doilea rând este materialul. Aici printăm cu beton, ceea ce este un material diferit faţă de plastic.
Locuința cu trei dormitoare poate rezistă unor furtuni puternice și ar putea deveni un model pentru ridicarea mai multor astfel de case.