Decesul Danielei Niță, inculpată în dosarul Colectiv, s-ar fi produs cel mai probabil din cauze naturale, susțin surse autorizate. În același timp, din punctul de vedere al derulării procesului, lucrurile nu se schimbă, cu excepția încetării urmăririi penale a Danielei Niță, ca persoană fizică.
Daniela Niță a fost găsită moartă, luni, la ora 10 dimineața de rude, alarmate că aceasta nu mai răspundea la telefon. Cu câteva zile înainte, femeia împlinise 44 de ani.
Polițiștii chemați la fața locului au eliminat suspiciunile de omor sau sinucidere. Autopsia a arătat că decesul a fost provocat de un infarct, cel mai probabil.
Avocații consultați de Știrile TVR susțin că decesul Danielei Nită nu influențează derularea procesului în cazul Colectiv.
Adrian Cuculis, avocat: „Procesul merge mai departe, condamnările vor avea efect doar că nu în ceea ce o privește pe această persoană. Vorbim de atâtea zeci de victime și mai multe persoane care s-au constituit din partea familiilor ca parte civilă vor merge mai departe în acest proces, nu se întrerupe absolut nimic, despăgubirile oricum sunt în solidar. Practic, vorbim de o persoană fizică care are în spate și o persoană juridică, care răspunde alături de ea și de ceilalți”.
Pentru supraviețuitorii de la Colectiv și pentru familiile tinerilor decedați în incendiul din club, moartea patroanei firmei pirotehnice nu este văzută ca o justiție divină. Consideră, mai degrabă, că durata procesului a împiedicat aplicarea pedepsei decise de judecători.
Adrian Albu, victimă a incendiului de la clubul Colectiv: “Este tragic în momentul în care cineva își pierde viața, indiferent de persoană. Din păcate, s-a întâmplat o sentință… nu știu ce să vă zic… sunt părinți care au murit înainte să afle sentința. Orice amânare a dreptății înseamnă o nedreptate. Faptul că am fost amânați șase ani, s-a întârziat șase ani de zile, este în sine o nedreptate.”
Daniela Niță, patroana firmei care a instalat artificiile în Clubul Colectiv la concertul trupei Goodbye to Gravity, a fost reținută în anul 2019 și a fost acuzată de favorizarea infractorului. În primă instanță, a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare, cea mai mare pedeapsă decisă în cazul inculpaților din dosarul Colectiv.
Raina Popescu, fost avocat al Danielei Niţă: “A stresat-o și a apăsat-o pentru că pedeapsa e nedreaptă pentru că dacă cineva se apleacă asupra dosarului o să vadă că gradul de vinovaţie este incomparabil mai mic decât al altor persoane. Îmi pare foarte rău de ea, a fost ziua ei acum câteva zile. Am felicitat-o de ziua ei”.
La finalul lunii septembrie este așteptată deciza finală a judecătorilor în dosarul Colectiv.