Germania ar putea interzice ChatGPT, după modelul Italiei. Maxim Poșa, specialist IT: ”Pot să vorbesc de infracțiuni cibernetice, dar de asemenea nu o să-ți mai seama cine e în spatele unui text”

06 Aprilie 2023, 11:35 (actualizat 06 Aprilie 2023, 13:44) Știrile TVR |

De altfel, tot mai multe ţări europene au contactat autorităţile italiene pentru a discuta concluziile la care au ajuns acestea în privinţa algoritmului conversaţional.

În primul rând, Italia a luat decizia de a interzice ChatGPT, din cauză că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori. Mai multe informații, despre problemele de securitate al ChatGPT, ne-a oferit Ioan Maxim Poşa, specialist IT, într-o intervenție la TVR INFO.

”În primul rând, în Italia ChatGPT nu este interzis, ci este suspendat pentru 20 de zile. Sunt trei probleme: în primul rând o breșă de securitate, a doua problemă e zona de vârstă, iar ultima este zona de confidențialitate și protecția datelor.

Sunt deja patru tabere. Germania a cerut deja date de la autoritățile italiene și probabil că o să și interzică pentru o anumită perioadă. O altă tabără este cu Franța și Irlanda, care au cerut și ele informații suplimentare, dar pe de altă parte avem autoritățile din Spania care au zis că nu a fost ridicată nicio problemă, în privința ChatGPT, dar nu exclud ca pe viitor să investigheze, și avem la polul opus Suedia, care a zis că pentru ei nu e nicio problemă cu ChatGPT și nu-l vor interzice”, a declarat specialistul IT.

Ioan Maxim Poșa ne-a explicat și care ar fi problemele cu ChatGPT, din punctul său de vedere:

Chatboții au existat și înainte, dar ei aveau niște răspunsuri predefinite. Acum, pe partea asta de ChatGPT este inteligență artificială generativă și nu prea poți să controlezi acest robot, pentru că el este antrenat continuu și devine tot mai deștept. Datele ChatGPT sunt până în 2021, dar în momentul în care utilizatorii folosesc ChatGPT el se hrănește cu aceste date și poate să-și schimbe răspunsurile. O problemă pe care o văd eu, și dacă ne uităm pe spectrul de persoane rău voitoare ar putea fi persoane care să-l folosească pentru infracțiuni. Aici pot să vorbesc de infracțiuni cibernetice, dar de asemenea nu o să-ți mai seama cine e în spatele unui text. Pentru că în ziua de astăzi sunt foarte multe platforme sociale, oamenii comunică foarte mult prin mesaje și nu poți să-ți dai seama dacă ți-a scris o persoană reală sau vine din ChatGPT”, a explicat Maxim Poșa, în intervenția sa, de joi, de la TVR INFO.

Source

Distribuie știrea