Stilou laser care desenează în aer fără a folosi hârtie și cerneală

11 Ianuarie 2023, 15:24 (actualizat 22 Mai 2023, 15:25) Știrile TVR |

Cercetătorii de la Laboratorul Comun Hongtuo din Wuhan, China au folosit impulsuri laser de mare intensitate pentru a concentra energie în aer și a crea plasmă sau gaz ionizat. Această plasmă emite energie sub formă de lumină și poate fi folosită pentru a crea modele în aer. Această tehnologie inovatoare oferă o poartă către o nouă eră de calcul cuantic și imagistică cerebrală.

Potrivit South China Morning Post, acest nou dispozitiv poate fi folosit pentru a desena în aer fără a folosi hârtie și cerneală. Cao Xiangdong, un om de știință de la Laboratorul Hongtuo de laser ultrarapid din valea optică a Wuhan, a declarat că acest ecran este punctul culminant al cercetării lor de peste un deceniu. Laserele trebuie să aibă o densitate de energie de 100 de terawați (un trilion de wați) pe centimetru pătrat pentru a „lumina” aerul și a crea modele.

Puterea de vârf a stiloului laser poate atinge un milion de megawați, iar durata incredibil de scurtă a impulsului este comparabilă cu întreaga capacitate de producere a energiei electrice la scară de utilitate a Statelor Unite. Cu toate acestea, puterea de intrare tipică a dispozitivului este de doar câteva zeci de wați, ceea ce îl face sigur de utilizat. Potrivit cercetătorilor, metoda ar putea fi utilizată într-o varietate de industrii, de la calculul cuantic la imagistica cerebrală.

Această tehnologie a fost dezvoltată într-un laborator de cercetare din China și încă nu este disponibilă pentru utilizare comercială. De asemenea, nu există detalii cu privire la modul în care oamenii de știință au utilizat scanarea 3D pentru a aranja cu precizie punctele pixelilor și a forma caracterele în aer.

În general, laserele sunt utilizate pe scară largă în aplicațiile din lumea modernă, fie că este vorba de jucării atractive sau de playere Blu-ray. Însă, cercetătorii utilizează laserele în moduri cu adevărat interesante, cum ar fi în scopuri de apărare, răcire cuantică sau păstrarea istoriei. Un proiect interesant este The Extreme Light Infrastructure (ELI) Beamlines, finanțat de UE, care a fost lansat cu ideea de a crea un dispozitiv unic, un laser de nouă generație care va fi de 100 de mii de ori mai puternic decât valoarea combinată a tuturor instalațiilor similare de pe Pământ.

Un articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea