O dronă militară americană, operată de inteligență artificială, și-ar fi ucis operatorul care o împiedică să își ducă misiunea la bun sfârșit. De fapt, nimeni nu a pățit nimic, pentru că a fost vorba de o simulare pe calculator. Întâmplarea dezvăluită de un militar american pentru ziarul britanic The Guardian, dar neconfirmată de armata SUA, este relevantă pentru că atrage atenția asupra pericolului pe care îl poate reprezenta inteligența artificială dacă nu este corect programată. Și reglementată cu strictețe.
În simularea pe computer, drona militară operată de inteligenta artificială a primit misiunea să distrugă sistemele de apărare aeriană ale unui inamic. În momentul în care dronei i s-a ordonat să renunțe, ea s-a întors împotriva operatorului pentru că o împiedica să își ducă misiunea la bun sfârșit. Când i s-a ordonat să nu ucidă operatorul, drona a distrus turnul de control pe care operatorul îl folosea ca să comunice cu ea.
Oamenii de știință atrag atenția asupra pericolului pe care îl poate reprezenta inteligența artificială dacă nu este corect programată și strict reglementată. Nu trebuie să ne sperie însă noua revoluție tehnologică la are asistam.
Nu trebuie să ne sperie, explică oamenii de știință, nici faptul că inteligența artificială va înlocui oamenii și va prelua diverse munci. Spre exemplu, inteligența artificială ar putea duce la dispariția șoferilor, pentru că mașinile vor fi antrenate să meargă singure. Sau un robot humaniod va prezenta știrile la televizor.
Vor apărea însă noi locuri de muncă, spre exemplu, coordonator de echipă mixtă oameni – roboți. Oamenii de știință știu deja: viitorul este mai aproape decât credem.