Laserul de la Măgurele va fi reintrodus în concernul de cercetare din care a făcut parte până acum doi ani. Litigiul în care a fost parte s-a încheiat, iar cercetările făcute cu cel mai puternic laser din lume vor avea din nou finanţare europeană. Se reia astfel colaborarea dintre specialiștii români și italieni pentru realizarea unei infrastructuri avansate de producere a fasciculelor radioactive.
Colaborarea cercetătorilor români de la Măgurele cu cei europeni a fost suspendată după 2018, când au apărut probleme cu sistemul de fascicul gamma, ce trebuia livrat de consorțiul EuroGammaS. Au urmat mai multe procese între consorțiul european și partea română, dar în aceste zile conflictul a fost încheiat de comun acord. A fost semnat și un document care prevede colaborarea între Institutul de Fizică Horia Hulubei, cercetători italieni și alți parteneri europeni, cu scopul final de a construi o infrastructură avansată de producere a fasciculelor radioactive.
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Înseamnă recredibilizarea României în cadrul comunităţii ştiintifice a laserelor de mare putere, cel puțin la nivel european. La acest laser se adaugă sursa gamma, se va duce la bun sfârșit cu o tehnologie din SUA și un accelerator de electroni.
Potrvit ministrului Cercetării, România ar urma să fie reprimită şi în Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare „Extreme Light Infrastructure”, unde a fost membru fondator.
Nicolae Mărginean, director general, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”: Deja am început o colaborare cu partenerii din Asocierea EuroGammaS, care vrem să se concretizeze prin construirea unei infractructuri noi de cercetare, bazată pe producerea de fascicule radioactive.
În martie 2019, Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 10 PetaWatts.
Călin Alexandru Ur, director ELI-NP: Prin dezvoltarea unui astfel de proiect unic în lume am atras cercetători români, astăzi vorbim de circa 40 de cercetători care s-au întors din străinătate ca să lucreze în centrul nostru de cercetare. ELI-NP este pilonul nostru de cercetare al proiectul nostru de cercetare ELI. S-a decis, la nivelul Comisiei Europene, să se implementeze acest proiect de lumină extremă prin care să se facă fizică nucleară cu acest nou instrument care a fost dezvoltat, laser de mare putere.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când a început implementarea celui mai puternic laser din lume în România.