Un britanic în vârstă de 80 de ani, fost olimpic, ce suferă de Parkinson, o studentă la Aberdeen și mama ei, care au câștigat biletele într-o competiție. Ei sunt cei care vor călători în spațiu cu zborul Virgin Galactic 2, care va decola din New Mexico, scrie BBC.
Anastatia Mayers și mama ei, Keisha Schahaff, au câștigat biletele de îmbarcare în zborul Virgin Galactic într-o competiție. Jon Goodwin, din Newcastle-under-Lyme, va deveni a doua persoană cu boala Parkinson care va pleca în spațiu. Misiunea va fi văzută ca un alt test cu privire la cât de viabil este turismul spațial.
Este al doilea zbor comercial al Virgin Galactic. Primul a fost în iunie, când Forțele Aeriene Italiene și oamenii de știință au efectuat experimente în condiții de imponderabilitate într-o misiune de 70 de minute.
Avionul-rachetă Unity este transportat în prima etapă a călătoriei, atârnat sub un avion de transport, cunoscut sub numele de Eve. Unity va urmări apoi să-și aprindă motorul și să călătorească la o altitudine de 85 de kilometri.
Prețul anunțat pentru un loc pe un zbor Virgin Galactic a fost de până la 450.000 de dolari. Jon Goodwin, care a concurat la canoe la Jocurile Olimpice din 1972, a plătit 250.000 de dolari pentru biletul său. Dar asta în 2005. Se temea că diagnosticul său ar însemna că nu poate participa. El a spus că a vrut să demonstreze că nu îl definește boala Parkinson. Aproximativ 100 de oameni îi vor urmări călătoria în spațiu la o petrecere în Stoke-on-Trent organizată de Parkinson’s UK.
Jon Goodwin este primul dintr-o listă de aproximativ 800 de persoane care au cumpărat bilete pentru o plimbare cu racheta Unity. Unii dintre ei au așteptat de peste un deceniu să aibă șansa, iar cei mai mulți vor avea încă o așteptare lungă.
Keisha Schahaff, din Antigua, zbura în Marea Britanie pentru a rezolva viza fiicei sale când a intrat într-un concurs pentru a se alătura zborului spațial. Ea a aflat luni mai târziu că a câștigat două locuri pentru zborurile spațiale la tragere la sorți. „Deodată, cine intră în curtea mea? Richard Branson. Întreaga echipă a intrat în casă spunând „tu ești câștigătorul, te duci în spațiu”, a povestit femeia.
Fiica ei, Anastatia, va deveni a doua cea mai tânără persoană care a plecat în spațiu și spune că speră să-i inspire pe alții. „Ar fi foarte important pentru mine, atât în Scoția, cât și în Antigua și oriunde în care am vreo legătură”, spune ea. „Intenția mea este să sparg orice bariere pe care ni le-am stabilit pentru noi înșine sau pe care ni le pune lumea”.
Zborul va urmări să ajungă la marginea spațiului, la aproximativ 53 de mile (85 km) deasupra Pământului, unde pasagerii vor avea câteva minute pentru a experimenta imponderabilitate. Nava spațială nu are viteza necesară pentru a finaliza o orbită completă a globului.
Multimilionarul american Dennis Tito a devenit primul turist spațial din lume în 2001, plătind 20 de milioane de dolari. Recent, compania spațială a CEO-ului Amazon, Jeff Bezos, Blue Origin, a învins Virgin Galactic în cursa pentru a deveni prima companie care a transportat pasageri plătitori în spațiu. Ambele companii spun că misiunile lor sprijină demersurile științifice și oferă servicii pentru cei foarte bogați, dar turismul spațial a fost criticat pentru costul său mare și impactul asupra mediului.
Un articol de Arina Delcea