#ScienceDay 10 noiembrie, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Construirea de comunități pregătite pentru climă

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare / FOTO: UNESCO

Prin conectarea societăţii la ştiinţă, această zi îşi propune să se asigure că cetățenii sunt ținuți la curent cu evoluțiile științei. De asemenea, subliniază rolul pe care oamenii de știință îl joacă în extinderea înțelegerii noastre asupra planetei remarcabile și fragile pe care o numim acasă și în a face societățile noastre mai sustenabile.

În condițiile în care schimbările climatice devin o amenințare serioasă pentru viața a miliarde de oameni și a planetei, în 2021, sărbătoarea va evidenția importanța „construirii comunităților pregătite pentru climă”.

Ştiinţa va fi esenţială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind ştiinţa este unul dintre instrumentele pe care ţările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000. La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind ştiinţa analizează tendinţele emergente în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi politicii în materie de inovare şi guvernanţă.

Marcarea Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare oferă şansa mobilizării tuturor factorilor interesaţi – de la oficiali guvernamentali, până la media şi la elevi – în jurul temei ”ştiinţă pentru pace şi dezvoltare”. UNESCO colaborează cu persoane, agenţii guvernamentale şi organizaţii pentru promovarea, în fiecare an, a acestei zile.

Source

Distribuie știrea