Utilizarea excesivă a device-urilor, multele ore pierdute pe rețelele de socializare, momentele de ”liniște” ale părinților care dau cu ușurință copiilor telefonul sau tableta vor aduce la un moment dat și nota de plată, a arătat psihologul Mihaela Săhlean la TVRINFO. Superficialitatea, incapacitatea unei gândiri profunde, mai puțină creativitate, slabă imaginație, un fond lexical redus vor fi trăsătuirle multor adolescenți dependenți de jocurile video sau de rețelele sociale.
Până la sfirșitul lunii august, mari platforme online precum TikTok, Facebook și YouTube vor fi obligate să permită controlul Comisiei Europene. În plus, vor trebui să demonstreze că fac tot posibilul să se asigure că produsele lor nu dăunează copiilor.
Mihaela Săhlean, psiholog, a declarat la TVR Info că este extrem de dificil să faci un program copilor, dar trebuie menținut în echilibru foarte inteligent și o abordare inteligentă, în consecință, între libertatea de exprimare și evitarea cenzurii.
Livrarea de conținut benign pentru copiii este, aș spune, mai degrabă o dorință, este foarte greu să urmărești Instagramul, YouTube-ul, Facebook-ul, Tik tok -ul și alte rețele. Până la urmă toatea cestea suprautilizate de către copii și în mod special de adolescenți îi depărtează de viață a firească de viață plină de activități variante îi determină sau îi instalează din ce în ce mai mult pe aceștia între o zonă de nefericire, depresie, izolare cu iluzia că sunt împreună sau că sunt extrem de activi pe grupuri. Îi aplatizează emoțional, psihologic vorbind în maniera cea mai nefericită cu putință. Le strangulează creativitatea, le nimicește gândirea creativă imaginația. Toate acestea nu mai nu mai sunt la potențialul lor maxim. Este cunoscut faptul că în primii 20 și ceva de ani de viață, un creier este de dorit să fie educat în a cunoaște cât mai multe opțiuni, în caz contrar apare un un declin mental, nu neapărat imediat, cauzat de suprautilizarea mediului digital. Sunt afectate în special vârstele fragede, a explicat la TVR INFO Mihaela Săhlean.
Din păcate ne sunt bine cunoscutele tuturor imaginile cu părinți foarte îngăduitori care își dau telefonul copilului, bucuroși că au puțină liniște (…) Din păcate există părinți care se bucură și exclamă foarte încântați cât de bine și câtă manualitate dexteritate și câtă vioiciune are copilul când îi ia telefonul părintelui și se descurcă mai rapid decât acesta și părintele este încântat crezând că aceasta este achiziția copilului. Există foarte multe studii nu numai în Europa, s-au făcut peste tot (…) care atestă că jocurile excesive generează în timp lipsă de concentrare, probleme grave ale atenției, depresie, tendința de izolare, spune psihologul.
Mihaela Săhnlean a subliniat că educația cât mai variată este normalitatea. Cu cât este mai împărțit în mai multe activități concurente, cu atât riști să fi mai superficial.
Psihologul atrage atenția că toate aceste mijloace moderne pe care le folosim zi de zi, calculatorul in defavoarea gandirii unor calcule simple, gps-ul în loc de hartile analogice, scrierea cat mai prescurtaă și succință, duc la scăderea potențialului celor două emisfere cerebrale, iar aceste lucruri ne vor aduce și o nota de plată -superficialitate, incapacitatea unei gândiri profunde, mai puțină creativitate, slabă imaginație, fond lexical redus.