Cercetătorii români de la Centrul Avansat de Cercetare Dezvoltare în Medicină Experimentală de la Iași au reușit o performanță remarcabilă. Cercetătorii ieșeni au reușit să producă un kit propriu de testare RT- PCR pentru depistarea COVID 19. Testul a fost creat după o muncă de câteva luni a unei echipe din întreaga țară. Kitul a fost testat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și este deja utilizat. În Europa, doar Germania, Franța și Finlanda și-au mai omologat propriile kituri de testare.
De la începutul pandemiei, la centrul din Iași au fost făcute zeci de mii de teste Real Time PCR pe probele trimise de Direcția de Sănătate Publică.
În proiect au fost implicați 8 cercetători, biologi și bioingineri.
România se află în topul țărilor care au fabricat un kit de RT PCR. Este dat către comercializare și sperăm să fie folosit în toate spitalele și în laboratoarele de diagnostic molecular, a precizat Geanina Dodi, bioinginer medical.
Testul, care oferă rezultatul într-o oră și jumătate, depistează prezența virusului și stadiul bolii.
Kiturile pentru coronavirus sunt în scop de diagnostic – îți spune că îl ai -, îți poate menționa, în funcție de încărcătura virală pe care o ai, în ce stadiu al stadiu al infecției ești, a explicat Cosmin Mihai, biolog.
Din martie 2020, la centrul de cercetare din Iași o parte dintre laboratoare au fost dedicate COVID-19. De atunci, au fost lucrate peste 30.000 de teste PCR, iar acum a fost inaugurat kitul de testare.
De obicei, proiectele noastre au un orizont de timp de ani de zile, însă validarea acestui prototip s-a desfășurat într-un timp record, a declarat Bogdan Ionel Tamba, coordonator, CEMEX Iaşi.
Până acum, kiturile de testare folosite în țara noastră erau aduse din Coreea de Sud și China.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă