Caracatița grupărilor care fac bani din crimă organizată a fost zguduită de polițiștii și procurorii DIICOT. Au fost făcute sute de percheziții în mai multe județe din țară și în Capitală. Așa au fost scoase la lumină afaceri subterane, unele de o violență incredibilă. Zeci de suspecți care ar fi făcut trafic de persoane și de droguri au fost luați la audieri. Una dintre cele mai importante acțiuni s-a desfășurat în Dobrogea, unde responsabili ai armatei americane au descoperit că sunt furați.
„Mâinile la spate!
Chem poliţia! Nu vă e ruşine?
Noi suntem poliţia!
Îmi cer avocatul mă, vine avocatul!
Vine avocatul, calmează-te, te rog!„.
Această scenă a fost surprinsă în timpul reținerii, la Giurgiu, a unui bărbat suspectat că face parte dintr-o rețea de trafic de persoane.
Alți 11 suspecți au fost duși la audieri pentru că ar face parte dintr-o rețea care, încă din 2012, a exploatat sexual numeroase tinere din România în state ca Spania și Anglia.
La cea mai mare operațiune contra grupărilor de trafic de persoane și de droguri din ultimii ani, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut peste 450 de percheziții. Au fost vizate zeci de grupări de crimă organizată.
La Constanța, pe lista victimelor acestor rețele este chiar armata americană.
Conform unor surse, suspecții erau angajați ai unei societăți comerciale și se ocupau de întreținerea generatoarelor de la baza Mihail Kogălniceanu și de la punctele de instruire din Dobrogea. Aceștia sustrăgeau de fiecare dată câte 1.000 de litri de combustibil, dar numai după ce se asigurau că aveau cui să îl vândă.
Totul ar fi început în 2017 și până în prezent au tot furat de la armata americană, ajungându-se la un prejudiciu de 2 milioane de dolari.
Șapte persoane a fost conduse la audieri.
La Piatra Neamț, rețelele de crimă organizată ar fi ajuns în Casa județeană de asigurări de sănătate.
Anchetatorii urmăresc activitatea grupării pe mai multe paliere – în primul rând, înființarea de firme fictive unde erau angajate rude și prieteni ai administratorilor, apoi emiterea pe numele acestora a unor concedii medicale fictive cu decontare 100% de către medici de familie și specialiști, suspecți și ei în acest dosar.
Medicii care îi sprijineau puneau un diagnostic dur, dar fals în actele privind concedii medicale – TBC. Astfel au fost fraudați 6 milioane de lei, spun anchetatorii.
Alte zeci de persoane au fost conduse la audieri în urma perchezițiilor din Timișoara, Călărași, București, Iași și Galați, majoritatea pentru suspiciuni de trafic de persoane sau de droguri, dar și de înșelăciune.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă