Lupta cu bolile considerate fără leac sau cu rată mare de mortalitate primește un ajutor din viitor

Cancerul, siderimia, HIV-SIDA, deramtita atopică, hepatita b și lista este foarte lungă. Toate ar putea dispărea cu ajutorul acestei tehnlogii cu un nume deloc atrăgător CRISPR. Este vorba despre editarea genetică făcută cu ajutorul unor platforme. Ce fac omaenii de știință în  acest moment? Dezactivează sau elimină din ADN-ul uman  mutațiilor care provoacă boli rare.

03 Noiembrie 2023, 09:35 (actualizat 03 Noiembrie 2023, 09:39) Știrile TVR |

Cercetătorii încearcă chiar să modifice ADN-ul celulelor imunitare pentru a le face mai rezistente în fața anumitor patogeni, mai eficiente în eliminarea celulelor cancerigene ori chiar să încerce eliminarea ADN-ului viral din celule infectate.

Zilele trecute, compania de biotehnologie cu sediul în California, Excision BioTherapeutics, a împărtășit date din primul studiu clinic uman al unui remediu CRISPR pentru HIV . Rezultatele sunt încurajatoare. Trei pacienți au primit „tratamentul”, iar acesta a fost foarte bine tolerat. Ei au întrerupt tratamentul, însă compania nu a precizat dac[ a mai fost găsit virusul în sânge sau care sunt rezultatele. Însă au anunțat că vor mai injecta tratamentul altor 6 bolnavi la începutul anului viitor.

Și aceasta nu este singura companie. Mai sunt altele care testează deja pe oameni această abordare. Cel mai devreme vom putea afla în 2025 dacă aceasta este, de exemplu, soluția pentru eradicarea unui virus care a omorât zeci de milioane de oameni în ultimii 40 de ani. Tehnologia promite să ofere o soluție tratament și pentru alte boli grave. Pentru cancerul, pulmonar de exemplu. Editarea genetică ar putea ajuta, în special, la dezvoltarea unor tratamente pentru pacienți cu cancer pulmonar identificat târziu. Sau pentru cel cervical. Pentru 70% dintre cancerele cervicale sunt cauzate de papilomavirusul uman (HPV), iar problema pentru persoanele infectate este faptul că nu există, momentan, un tratament care să elimine infecția. Editarea genetică ar putea fi soluția și pentru a câștiga măcar o bătălie din lunga luptă cu Alzheimer.

Una dintre cele mai răspândite boli neurodegenerative de pe planetă, Alzheimerul, încă nu are parte de tratament, parțial și pentru că nu sunt încă confirmate cauzele exacte ale bolii. Au fost observați, însă,  factori genetici legați de apariția bolii.

Source

Distribuie știrea