Preşedintele Volodimir Zelenski le-a mulţumit liderilor europeni care au făcut posibil acordul de ajutorare a Ucrainei cu 50 de miliarde de euro. Sprijinul este necesar pentru guvernul de la Kiev, în condiţiile în care deficitul bugetar este de 37 de miliarde. Totuşi, comandantul armatei ucrainene a avertizat că ţara sa trebuie să se pregătească pentru o posibilă scăderea a ajutorului venit din partea aliaţilor Ucrainei. În pofida speculaţiilor din presă, şeful armatei rămâne în funcţie, mai ales că adjunctul său ar fi refuzat oferta de a-i prelua funcţia.
Volodimir Zelenski: Europa a demonstrat exact ce fel de unitate este necesară. 27 de ţări, împreună. Instituţiile UE, în cooperare totală. Acesta este un semnal clar către Moscova că Europa va rezista şi că Europa nu va fi înfrântă de valurile destructive cu care vine mereu Kremlinul.
Mai ales că şi Ungaria, singura ţară care se opune acordului, a cedat în cele din urmă. Premierul Viktor Orban a declarat că a făcut zid pentru ţara sa la Bruxelles, dar a fost nevoit să accepte un acord pe Ucraina pentru ca Budapesta să nu piardă fondurile europene.
Citeşte şi Viktor Orban: Fondurile cuvenite Ungariei nu pot fi trimise în Ucraina. Nu vom trimite arme Kievului
Viktor Orban: În cele din urmă, am găsit o soluţie, un acord, un acord bun. Noi nu trimitem arme (Ucrainei), ne primim banii de la Bruxelles şi vom contribui la finanţarea civilă a Ucrainei.
De asemenea, presiunile asupra Budapeste vin şi de peste Ocean. Membrii congresului statelor unite au anunţat că doresc o aderare cât mai rapidă a Suedie la NATO şi au avertizat Ungaria că poate afecta relaţia sa cu America dacă nu acţionează.
Iar Guvernul de la Kiev speră că Statele Unite vor urma curând exemplul dat de Uniunea Europeană. Kievul a anunţat că anul acesta speră să primească 18 miliarde de euro din banii promiţi de Bruxelles. Prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro ar putea veni în luna martie.
Iulia Sviridenko, vicepremier şi ministru al Economiei: Avem un deficit bugetar de 37 de miliarde de euro, anul acesta, este extrem de important să primim acest ajutor din partea partenerilor noştri – de la Uniunea Europeană şi Statele Unite.
Într-o declaraţie pentru presa americană, comandantul forţelor armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi a spus că Ucraina trebuie să fie gata pentru o posibilă scădere a ajutorului din partea aliaţilor săi. Potrivit lui Zalujnîi, o astfel de perspectivă obligă Ucraina să îşi adapteze strategia militară.
Ministerul Apărării de la Kiev a postat o filmare cu momentul în care o dronă maritimă loveşte şi scufundă o navă de război rusească, în Marea Neagră, lângă Crimeeea.
Pe de altă parte, guvernul de la Paris a anunţat că doi cetăţeni francezi au fost ucişi şi alţi trei răniţi într-un atac al Rusiei, în Ucraina. Potrivit Franţei, este vorba despre lucrători umanitari, iar Ministerul francez de Externe a condamnat barbaria rusă.