Realegerea lui Putin, cu tot cu punerea în scenă demnă de Zmeura de Aur, nu a oferit nicio surpriză. Însă, ce urmează, ar putea fi o călătorie extremă, atât pentru Federaţia Rusă, cât şi pentru lumea occidentală.
Putin trage tare să îl ajungă din urma pe Stalin. Mă refer la numărul anilor petrecuți la vârful statului rus. Sigur, sunt unii analiști care spun că și la capitolul brutalitate, dacă nu l-a depășit deja aici. Putin se afla la putere de aproximativ un sfert de secol – cu patru mandate prezidențiale și două mandate ca prim-ministru între 1999 și 2000 și între 2008 și 2012 – Putin a petrecut în total aproape 9.000 de zile la cârma țării.
Ce va face Putin în noul mandat
Potrivit statista.com, cu noul mandatul de șase ani, de aproximativ 2.190 de zile, îl va face probabil cel mai longeviv lider al Rusiei de la începutul secolului al XX-lea.
Acest record este deținut în prezent de Iosif Stalin, care a condus țara între 1924 și 1953 pentru un total de 10.636 de zile. Dincolo de cifre, rămâne însă întrebarea fundamentală – ce va face Putin în următorii ani. Schițam câteva posibile răspunsuri.
În primul rând, climatul general în Rusia se va schimba, spre mai mult control, mai drastic și cu o noua elită. Jurnaliștii de la Radio Europa Libera au observat un lucru interesant. În timpul ultimului sau discurs, Putin a menționat și crearea unei noi elite naționale, subliniind că cei care au luptat în război sau au susținut în alt mod deplin efortului de război ar trebui să li se acorde poziții privilegiate, fie în societate, fie în guvern. Exista aici, un mare dacă.
Dacă Rusia vă căștiga războiul. Puțin a vrut prin acest mesaj să se asigure că nu va exista un al doilea caz Prigojin și a arătat practic prada de război: bani și funcții.
Ce va face Putin? – un al doilea răspuns
Vă continua războiul, spre asta se îndreaptă toate ieșirile lui publice. Însă, nu oricum. Putin le-a spus rușilor că economia este una de război, că o duc bine deocamdată însă, chiar dacă nu o du așa de bine, trebuie să înțeleagă că banii vor merge pe arme și nu pe pâine.
Potrivit Radio Europa Liberă, în primii doi ani, Kremlinul a alocat peste 30 de trilioane de ruble (325 de miliarde de dolari) pentru efortul de război, iar experții estimează că ponderea produsului intern brut absorbită de cheltuielile militare și de securitate va depăși 8% în acest an.
Rușii se tem că rubla va cădea din nou, că va fi mai greu
Asta în timp ce rușii se tem, se tem că rubla va cădea din nou, că va fi mai greu. Putin promite pâine pentru mai mulți ruși și mai puțin bani pentru bogați.
Potrivit Bloomberg, guvernul rus are în vedere majorarea impozitului pe venitul personal de la 15% pentru cei care câștigă peste 5 milioane de ruble la 20% și majorarea cotelor impozitului pe profit de la 20% la 25%.
Spuneam însă că rușii se tem. Cât de tare? Atât de tare încât un zvon sau o părere creează o adevărată nebunie. Pentru că s-a spus că înaintea alegerilor este un moment bun de a cumpără o mașină, vânzările au explodat. Numărul de mașini noi vândute în Rusia în ianuarie și februarie a crescut cu peste 80% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Avtostat, un site de știri despre industria auto rusă. Cheia imperiului lui Putin este războiul, soarta războiului din Ucraina. Acolo se decide moștenirea lui Putin și soarta a milioane de oameni nevinovați.