România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR, avertizează reprezentanta Comisiei Europene care coordonează aceste finanţări. Experţii de la Bruxelles spun că Guvernul trebuie să grăbească reformele de care depinde cererea de plată numărul 3. Ministrul Fondurilor Europene le răspunde însă că întârzieri au şi alte state. Până acum, țara noastră a primit 9 miliarde de euro din PNRR și are termen până în august 2026 să aplice măsurile asumate.
Coordonatoarea Programului de redresare și reziliență i-a avertizat pe experții din Ministerul Finanțelor și din Guvern că unele reforme asumate sunt întârziate. O mare provocare, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, este reforma companiilor de stat, care trebuie făcută. Practic, acestea ar trebui să nu mai aibă pierderi.
Celine Gauer, coordonatoarea PNRR: Am ajuns la cererea de plată numărul 3. E bine, dar de fapt este întârziată, comparativ cu stadiul în care ar trebui să ne aflăm şi este esenţial să folosim 2024 pentru a accelera această implementare. De ce? Fiindcă mai avem doar 29 de luni. Ce avem în faţa noastră – reforme esenţiale mai ales în domeniul fiscal. România este în situaţia de deficit excesiv care nu va dispărea.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a trimis Comisiei Europene la jumătatea lunii decembrie cea de-a treia cerere de plată din PNRR, cu o valoare de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Adrian Câciu recunoaște că există probleme, dar spune că și alte țări din Uniunea Europeană au întârzieri.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Anumite jaloane și ținte au viteză, alte jaloane și ținte sunt încă în întârziere. Această întârziere trebuie recuperată, planul în ansamblu este în progres față de anul trecut.
Până acum, țara noastră a încasat 9,3 miliarde de euro din PNRR, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din fondurile alocate și are termen până în august 2026 să încheie toate reformele promise pentru a obţine banii.