Ucraina are dreptul să se apere cu armele furnizate de Londra și să țintească inclusiv în interiorul Rusiei. Este declarația făcută la Kiev de ministrul britanic de externe, David Cameron. Și președintele Macron a revenit cu ideea trimiterii de trupe NATO în Ucraina. Este o tendința foarte periculoasă, a reacționat Kremlinul care amenință cu represalii, în cazul unor atacuri susținute direct de Occident.
Armata americană a primit fonduri suplimentare pentru achiziția și fabricarea de proiectile de artilerie de 155 de milimetri, pentru a înlocui stocurile epuizate de transporturile către Ucraina. Producția va fi crescută la 100.000 de obuze pe lună. Pe forntul din Ucraina se așteaptă armamentul promis de aliați.
Până atunci s-a rationalizat muniția, rușii atacă cu rachete și bombe ghidate, iar președintele Zelenski face presiuni pentru accelerarea livralor de armament.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sunt recunoscător Congresului SUA pentru decizie, dar viteză de livrare și implementare deciziilor nu ar trebui să fie o problemă. Așteptăm că armele să ajungă în Ucraina pentru războinicii noștri.
Ministerul rus al Apărării a transmis imagini cu sistemele de apărare antiaeriană TOR M2 distrugînd drone de recunoaștere ucrainene. Sistemele Tor pot asigura o zonă de 15 kilometri în condiții de luptă și în pofida contra-măsurilor electronice.
Între timp, Marea Britanie a promis un ajutor militar anual de 3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, cât timp va fi nevoie. Ministrul de Externe s-a intlnit cu oficiali de la Kiev și a apreciat că Londra nu are obiecții cu prvire la utilizarea armelor în interiorul Rusiei.
David Cameron, ministrul britanic de Externe: Rusia a lansat un atac în Ucraina, iar Ucraina are absolut dreptul de a riposta la Rusia. Inclusiv în interiorul Rusiei? Ei bine, această este decizia Ucrainei. Și Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia de a se asigura că se apără, că îi scoate pe ruși din țară și că are capacitatea de a riposta.
Dmitry Peskov: Este o altă declarație foarte periculoasă. Vedem o astfel de escaladare virtuală din partea reprezentanților oficiali. O vedem și la nivelul șefilor de stat, când vine vorba de Franța, și la un nivel de expert, când vine vorba de Marea Britanie. Această este o escaladare directă a tensiunilor în privinţa conflictului ucrainean.
Șefa serviciilor secrete americane, Avril Haines, a apreciat intro Comisie pentru serviciile armate din Congres că este puțin probabil că războiul din Ucraina să se încheie curând, referindu-se la tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Vladimir Putin în Ucraina.