În satele din nordul Republicii Moldova, atmosfera tradițională de sărbătoare se simte mai bine decât la oraş. Gospodinele se grăbesc să termine ultimele treburi, pentru a întâmpina Paştele aşa cum se cuvine.
Și toți așteaptă noaptea Învierii, pentru a merge la slujbă, după care să aducă lumina sfântă în case, la masa de sărbătoare.
Pregătirile sunt pe ultima sută de metri în ograda Galinei Galagurschi, din localitatea Cosăuți, Soroca. Ea s-a trezit în zori, a încins cuptorul şi a copt cozonacul.
Respectă, an de an, cu smerenie şi credinţă, acest adevărat ritual. Secretul constă în aluat, spune femeia. Trebuie frământat îndelung şi doar atunci când devine pufos poate fi bun de împletit.
Galina spune că pentru ca pasca să iasă bine, ”trebuie să fim cu sufletul curat, trebuie să fim cu rugăciune şi post. Să întâmpinăm rugăciunile cu pace şi sănătate”.
Galinei Galagurschi: Tradiţional noi vospim cu coajă de ceapă. Pot fi vopsite cu varză sau sfeclă roşie însă ştiu că cojile de ceapă dau o culoare foarte frumoasă, un roşu aprins. Aceste ouă sunt duse la biserică în noaptea Învierii. Mai dăm la biserică, celor apropiaţi, cred că o să ne ajungă.
Galina mai spune că unge oule cu slănină pentru ca să lucească. Să fie frumoase
Pasca, cozonacii, alături de ouăle roşii, vor fi puse în coşul de Paşte şi vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite de preot în noaptea Învierii.