Meșteșug unic în Oltenia. Crucile din Salcia, pictate manual, spun povestea meșteșugarilor

În nordul județului Dolj există un sat recunoscut pentru un meșteșug unic în regiune: Crucile din Salcia, pictate manual, spun povestea meșteșugarilor care, timp de zeci de ani, au transformat lemnul în mărturii ale celor care au trecut la cele veșnice.

Meșteșugul e în pericol să dispară pentru că ultimii ”cruceri” din sat nu au găsit cui să transmită tainele acestei îndeletniciri.

În satul Salcia din comuna Argetoaia, cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber. Aproape că nu există mormânt fără o cruce de lemn, frumos pictată, un ultim omagiu adus celor care au plecat din această lume.

Amelia Etegan, managerul Centrului pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Dolj: Vom găsi cruci pictate de-a lungul vremii în ultimii 50-60 de ani, cruci extraordinar de interesante pentru că nu se găsesc decât acolo, în acel cimitir și această tradiție, din păcate, nu este dusă mai departe.

Paul Balaci, meșter crucer: Diferențe sunt: la crucea de femeie este pictată Maica Domnului cu pruncul, iar la crucea de bărbat este pictat Sfântul Gheorghe călare pe cal.

Multe dintre aceste cruci au fost făcute de Paul Balaci, unul dintre ultimii cruceri din Salcia. Pentru el, lucrul lemnului a fost tradiție de familie. Atât bunicul, cât și tatăl său au fost meșteri recunoscuți în comunitate, iar el e singurul din cei cinci frați care a deprins acest meștesug.

Primul obiect prelucrat din lemn l-a realizat la 10 ani și de atunci din mâinele sale au ieșit sute de cruci. Însă nu orice bucată de lemn se transformă într-o cruce frumoasă.

La cei 80 de ani ai săi, Paul Balaci își aduce aminte cu nostalgie că acest meștesug era practicat de multe familii din sat.

Acum ar putea dispărea, iar o dată cu el moștenirea înaintașilor și o parte din identitatea acestor locuri.

Distribuie știrea