A început procesul părinților adolescentului care şi-a împușcat mortal colegii la o școală din Belgrad

La Belgrad a început procesul părinţilor unui elev care şi-a împuscat mortal colegii, anul trecut. Incidentul a avut loc pe 3 mai anul trecut, într-o școală din centrul capitalei Serbiei.

Adolescentul, aflat în prezent într-un spital de psihiatrie, i-a împușcat pe nouă dintre colegii săi și un agent de securitate de la școala din Belgrad cu o armă a tatălui său. Băiatul avea 13 ani în momentul atacului, ceea ce îl face să nu fie tras la răspundere penală în conformitate cu legislația sârbă.

Autoritățile au demarat un proces împotriva părinților minorului, însă reprezentanții presei nu au fost primiți în sala de judecată. În schimb, părinții copiilor uciși de colegul lor au putut asista la prima ședință de judecată.

Procurorii spun că tatăl l-a antrenat pe băiat să tragă cu arma, nu și-a asigurat în mod corespunzător armele și muniția și i-a permis fiului său să ascundă în rucsac un pistol și 92 de gloanțe pe care le-a folosit ulterior în timpul atacului. El este, de asemenea, acuzat de un „act grav împotriva siguranței generale”, în timp ce mama este acuzată de posesie ilegală de muniție, potrivit The Guardian.

„Mă aștept la un proces legal și echitabil, la finalul căruia instanța îi va condamna pe inculpați pentru faptele penale care le sunt imputate”, a declarat luni procurorul-șef, Nenad Stefanovic, pentru postul de televiziune sârb RTS. Ambii părinți au pledat nevinovați la acuzațiile aduse, potrivit radiodifuzorului.

Serbia are una dintre cele mai ridicate rate de deținere de arme din lume, cu 39 de arme de foc la fiecare 100 de civili, potrivit datelor Small Arms Survey. După atacurile armate, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a promis să „dezarmeze” națiunea cu un plan ambițios care va reprima atât armele de foc legale, cât și cele ilegale.

În pofida promisiunii, atacul a dus la proteste antiguvernamentale uriașe, zeci de mii de persoane cerând demisia oficialilor de rang înalt și încetarea glorificării violenței.

Distribuie știrea