Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: Copiii nu ar trebui să folosească tigările electronice de unică folosință. Este corect să le interzicem

Guvernul britanic vrea să interzică țigările electronice de unică folosință – pentru că acestea sunt folosite de prea mulți copii. În plus, afirmă premierul Sunak, chiar promovarea așa-numitelor vape-uri este orientată către adolescenți și preadolescenți. Dacă legislația va fi aprobată de parlament, va intra în vigoare chiar de anul viitor.

Guvernul britanic afirmă că pur și simplu nu se cunosc efectele pe termen lung ale vapării la copii și adolescenți – dar că promovarea este acerb direcționată către ei, cu dispozitive colorate și arome care să le placă.

Victoria Atkins, secretar (ministru) al Sănătăţii: Știm că țigările electronice pot fi un ajutor foarte util pentru adulții care încearcă să se lase de fumat, dar știm și că sunt cinic promovate pentru copii. Ca parte a planului pentru viitoarea generație fără fumat, vrem ca tinerii de 15 ani și mai puțin să nu poată niciodată cumpăra țigări din magazin, dar nici să nu fie expuși dependenței de nicotină, care este vapatul.

Mai este și aspectul de mediu – țigările electronice de unică folosință exact asta sunt, dispozitive care se aruncă după o utilizare.

Victoria Atkins, secretar (ministru) al Sănătăţii: Știm că 69% dintre tinerii care vapează folosesc cape-uri de unică folosință. Și vedem impactul lor pe stradă: 5 milioane de dispozitive ajung pe străzi sau la coșuri într-o singură săptămână.

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii: Copiii nu ar trebui să vapeze. Nu vrem să devină dependenți. Nici până acum nu înțelegem totalitatea efectelor pe termen lung ale vapării asupra sănătății. Deci este corect să luăm măsuri că să oprim asta și asta facem: interzicerea vape-urilor de unică folosință, a aromelor, aspectului, a ambalării și prezentării lor în magazine, dar și aplicarea acestor măsuri, vrem să înlesnim aplicarea pe loc a amenzilor pentru cei care nu ar trebui să le vândă așa ceva copiilor.

Guvernul speră ca legea să treacă prin Parlament înaintea alegerilor generale din Marea Britanie de anul acesta, cu posibilitatea ca ea să se poată aplica de la începutul anului viitor. Vânzarea țigărilor electronice este deja ilegală pentru tinerii de sub 18 ani. Potrivit sondajelor citate de BBC, aproape 8% dintre tinerii între 11 și 17 ani vapează în mod regulat – de două ori mai mulți decât anii trecuți.

Distribuie știrea