ACUM Șeful DSU, Raed Arafat, declarații după cutremurul de 5,7 magnitudine, din Gorj. Ministrul Energiei: Sistemul Energetic Național a funcționat fără probleme. Au fost anumite declanșări, însă nu au afectat funcționarea

Șeful DSU susține declarații la aproximativ două ore după ce în Gorj s-a produs un nou cutremur puternic. Seismul s-a produs la o adâncime de 40 de km și a avut magnitudinea 5,7. La nivelul MAI a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție.

14 Februarie 2023, 17:18 (actualizat 14 Februarie 2023, 17:36) Știrile TVR |

Ultima ora

Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit au fost trimise în teren pentru misiuni de recunoaștere.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că nu există situaţii de pericol pentru populaţie și că nu sunt persoane care să fi suferit vătămări.

StirileTVR.ro vă prezintă aici principalele puncte din declarația șefului DSU:

  • la ora 15.16 s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7
  • urmat până acum de 5 replici produse în aceeași zonă, cu efecte diferite
  • până acum nu avem victime și nu avem efecte grave
  • l-am invitat cu noi pe d-nul ing. Constantin Ionescu de la INFP ca să explice anumite aspecte

“În condițiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată astăzi de un cutremur cu epicentrul în județul Gorj, Sistemul Energetic Național a funcționat fără probleme, asigurându-se în bune condiții atât producerea, cât și furnizarea energiei electrice și gazelor naturale. De altfel, la această oră, România este exportator de energie electrică”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Trebuie spus că evenimentul seismic de astăzi a fost resimțit mai puternic decât cel de ieri, existând și anumite declanșări în SEN, însă acestea nu au afectat funcționarea în condiții optime a Sistemului Energetic Național”, a precizat el.

“Am cerut tuturor companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, producătorilor, dar și distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale, precum și Transgaz și Transelectrica, să analizeze și să actualizeze, dacă este cazul, planurile de intervenție în caz de cutremur”, a explicat Popescu.

CITEȘTE ȘI Cutremur în zona Oltenia cu magnitudinea 5,7. A fost urmat de trei replici. La nivelul MAI a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, imediat după cutremur, o discuție prin telefon cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Șeful executivului a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.

În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.

Source

Distribuie știrea