Ucraina: Bahmut, departe de a fi cucerit, susţine fondatorul grupului Wagner, care spune că acolo are loc un măcel

Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel, potrivit France Presse, preluat de Agerpres.

14 Februarie 2023, 17:18 Știrile TVR |

Evgheni Prigojin

“Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigoin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

“Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Wagner, care a recrutat mii de puşcăriaşi pentru a se alătura forţelor sale în Ucraina, conduce asaltul asupra Bahmut încă din vară şi a cucerit recent o serie de localităţi învecinate în tentativa de a încercui oraşul.

“Adversarul se activează şi trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 şi 500 de combatanţi sosesc la Bahmut de peste tot, tirurile de artilerie se intensifică de la o zi la alta”, mai spune Evgheni Prigojin.

Denis Puşilin, liderul separatist prorus din regiunea ucraineană Doneţk, unde se află Bahmut, a indicat, la rândul său, că Ucraina nu dă niciun semn că ar vrea să cedeze oraşul, pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a calificat drept “fortăreaţă”.

“Înţelegem perfect că nu există pentru moment nicio perspectivă ca adversarul să-şi abandoneze poziţiile fără luptă”, a declarat el pentru media ruse.

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie “complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care “se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

Denis Puşilin a declarat vineri că trupele Moscovei au de acum sub control trei din cele patru rute de aprovizionare ale forţelor ucrainene în drum către Bahmut.

Source

Distribuie știrea