Acuzații de lovituri cauzatoare de moarte în cazul fetiței care a murit după ce ar fi căzut din pat. Nereguli grave la Protecția Copilului Timiș

Apar noi informații din ancheta în cazul fetiței de 4 ani din Maşloc, județul Timiș, care a murit la începutul lunii decembrie, după ce ar fi căzut din pat. Micuța se afla împreună cu frații ei și cu încă doi copii în îngrijirea unei asistente maternale. Echipajul medical ajuns la fetiță a descoperit că aceasta avea corpul plin de vânătăi. Acum, acuzația a fost schimbată din loviri și alte violențe în lovituri cauzatoare de moarte. Un control făcut la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a scos la iveală nereguli grave.

Raportul Corpului de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului arată că angajații Diectiei de Asistență Socială și Protecția Copilul Timiș n-au monitorizat așa cum ar fi trebuit evoluția fetiței, după ce a fost dată în plasament la femeia de 71 de ani.

Potrivit aceluiași raport, conducerea Direcției din Timiș nu a făcut nicio anchetă internă pentru a vedea dacă angajații implicați în acest caz au procedat corect.

Reprezentații instituției timișene contrazic acuzațiile.

Smaranda Marcu, purtător de cuvânt, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş: A fost constituită comisia de verificare chiar în ziua în care am fost informați cu privire la decesul fetiței. S-a ținut totodată legătura cu autoritățile, în vederea realizării demersurilor legate de înmormântarea fetiței.

Adriana Pinti, corespondent TVR: În raport este criticat și faptul că asistenta maternală, care avea și pregătire de asistentă medicală, nu a considerat de cuviință să apeleze la servicii medicale nici în noaptea în care fetița a căzut din pat și nici a doua zi.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului cere Consiliului Județean Timiș să demită conducerea DGASPC.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș: Trimit și corpul de control al președintelui acolo, să văd care este situația. Sigur, raportul agenției este foarte important. Dacă au fost persoane vinovate, care nu și-au îndeplinit atribuțiile, să sufere consecințele legale.

Având în vedere urmele de violență de pe corpul fetiței, avocata familiei a reușit să obțină schimbarea încadrării inițiale din loviri și alte violențe în lovituri cauzatoare de moarte.

Carmen Obârșanu, avocat: Ceea ce am văzut, loviturile care au fost aplicate, sunt lovituri care se pare că au avut intensitatea foarte mare și imposibil ca o persoană la vârsta aceasta, de 70 și ceva de ani, și cu pregătire medicală, să nu îți dai seama că aceste lovituri determină moartea.

Asistenta maternală crește în continuare un copil de 11 ani, adoptat.

Adriana Pinti, corespondent TVR: Inspectorii de la Protecția Copilului Timiș au încercat să stea de vorbă cu copilul în luna decembrie, dar și în luna ianuarie. Asistentul maternal nu le-a permis, însă, să intre în curte. Ca atare, consilierea copilului este făcută de psihologul de la școală.

Autoritatea națională din domeniu a anunțat că va schimba legislația, în așa fel încât atestatul de asistent maternal să nu mai poată fi obținut ușor și, în plus, să existe o limită de vârstă maximă până la care o persoană poate avea în grijă copiii statului.

Vă reamintim că, în cazul în care sesizați cazuri de violență, neglijare sau abuz asupra minorilor, puteți suna la numărul unic de urgență 119.

Distribuie știrea