Alexandru Muraru, apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti. „Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate (…) ne scoate de pe orbita europeană”

Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, face apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist. Monumentul a fost dezvelit miercuri.

16 Septembrie 2022, 19:05 (actualizat 16 Septembrie 2022, 19:27) Știrile TVR |

Monument dedicat așa-zișilor eroi ai fostei Securități, la Pitești / FOTO: Captura foto / YouTube / Arges Press

„Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost ‘o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea'”, explică Alexandru Muraru.

„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă”, subliniază Muraru.

El amintește că este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei.

De aceea, ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este o acțiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, atrage atenția consilierul onorific al premierului.

Semnalul de alarmă este cu atât mai puternic, cu cât România a fost printre statele din estul Europei care au cerut la nivel comunitar „interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât și apologia lor”, notează Muraru.

„Adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate. Fac apel la autorități să retragă monumentul dedicat ‘eroilor’ fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist„, conchide reprezentantul special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Source

Distribuie știrea