Analiză The Guardian. În lovitura israeliană care a ucis șapte asistenți medicali în Liban a fost folosită muniție americană

Israelul a folosit o armă americană în atacul aerian din martie care a ucis șapte lucrători din domeniul sănătății în sudul Libanului, potrivit unei analize efectuate de Guardian asupra schijelor găsite la locul atacului, care a fost descris de Human Rights Watch ca fiind o încălcare a dreptului internațional.

Experții în drepturile omului afirmă că atacul a reprezentat o încălcare a dreptului internațional și că furnizarea de arme de către SUA sfidează legea Leahy din 1997.

Șapte paramedici voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, au fost uciși în atacul din 27 martie asupra unui centru de ambulanță aparținând Asociației Lebanese Succor din orașul al-Habariyeh din sudul Libanului.

The Guardian a examinat rămășițele unei bombe israeliene MPR și ale unei muniții de atac de fabricație americană, recuperate de la locul atacului. Imaginile cu schijele trimise de The Guardian au fost verificate ulterior de Human Rights Watch și de un expert independent în domeniul armelor.

JDAM-urile sunt kituri de ghidare care transformă bombele neghidate existente în muniții „inteligente” ghidate cu precizie.

Printre schijele recuperate în urma atacului de la al-Habariyeh se numără un fragment cu un înscris care îl identifică drept „bombă MPR 500”, precum și părți ale unei JDAM care prinde bomba de sistemul de ghidare și resturi ale motorului acesteia.

Human Rights Watch a declarat că propria investigație a concluzionat că lovitura asupra centrului de sănătate a fost ilegală și ar trebui să aibă implicații asupra asistenței militare americane pentru Israel.

„Asigurările Israelului că folosește armele americane în mod legal nu sunt credibile. Întrucât comportamentul Israelului în Gaza și Liban continuă să încalce dreptul internațional, administrația Biden ar trebui să suspende imediat vânzările de arme către Israel”, a declarat Ramzi Kaiss, cercetător pentru Liban la Human Rights Watch.

La cinci zile după atacul asupra personalului medical din Liban, Israelul a ucis alți șapte lucrători umanitari angajați de World Central Kitchen în Gaza. Acest atac a stârnit indignare la nivel mondial și a fost calificat drept o „greșeală gravă” de către Israel.

Dezvăluirea utilizării de către Israel a armamentului american într-un atac ilegal vine în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, urmează să prezinte un raport Congresului, pe 8 mai, în care va stabili dacă consideră credibile asigurările Israelului că utilizarea de către acesta a armamentului american nu încalcă legislația americană sau internațională.

Senatorul democrat Chris Van Hollen a declarat că atacul asupra al-Habariyeh ar trebui să fie reflectat în raportul lui Blinken către Congres.

„Aceste rapoarte sunt profund îngrijorătoare și trebuie să fie investigate pe deplin de către administrația Biden, iar concluziile lor ar trebui cu siguranță să fie incluse în raportul NSM-20, care urmează să fie prezentat Congresului la 8 mai”, a declarat Van Hollen într-un e-mail.

Presiunea publică este în creștere pentru a limita sau a opri transferurile de arme ale SUA către Israel, în condițiile în care peste 34.000 de palestinieni au fost uciși în operațiunea militară a Israelului în Gaza, lansată ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a ucis 1.200 de israelieni.

În Liban, atacul de la al-Habariyah a zguduit țara, sute de persoane venind să aducă un omagiu la înmormântarea tinerilor lucrători medicali: frații gemeni Hussein și Ahmad al-Shaar, în vârstă de 18 ani; Abdulrahman al-Shaar, în vârstă de 19 ani; Mohammad Hamoud, în vârstă de 21 de ani; Mohammad al-Farouk Aatwi, în vârstă de 23 de ani; Abdullah Aatwi, în vârstă de 24 de ani; și Baraa Abu Kaiss, în vârstă de 24 de ani.

Centrul de ambulanță fusese înființat în micul sat din sudul Libanului la sfârșitul lunii octombrie, în momentul în care confruntările transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel au început să se intensifice.

Lovitura aeriană a avut loc fără avertisment între orele 12:30 și 1:00 dimineața, în timp ce voluntarii erau de gardă pentru tura de noapte. În acea zi nu fuseseră raportate lupte în zonă.

Bomba a distrus clădirea cu două etaje şi a omorât voluntarii aflaţi în interior.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că lovitura aeriană din al-Habariyeh a ucis un „terorist important aparținând Jamaa Islamiya”, o grupare politică islamistă libaneză care are și o aripă armată ce luptă alături de Hezbollah împotriva Israelului.

Un reprezentant al Jamaa Islamiya a declarat că, deși unii dintre paramedici aparțineau grupului, niciunul dintre ei nu era membru al ramurii sale armate.

The Guardian a întrebat Forțele de Apărare Israeliene care dintre paramedicii uciși erau militanți și ce măsuri a luat FDI pentru a minimiza daunele provocate civililor în timpul atacului, dar nu a primit niciun răspuns.

Participanţii la operațiunii de salvare au declarat că doar șapte cadavre au fost recuperate din dărâmături: cele ale voluntarilor medicali.

„Am examinat fiecare centimetru, căutând părți de corpuri și bunurile lor. Nu am văzut nimic legat de armată. Îi cunoșteam [pe victime] personal, așa că am putut să le identificăm rămășițele”, a declarat Samer Hardan, șeful centrului local de apărare civilă libanez care a participat la operațiunea de salvare.

Voluntarii, majoritatea tineri studenți, s-au alăturat serviciului de ambulanță după ce a început războiul.

„Le-am spus că este periculos să facă acest tip de muncă, dar ei au spus că acceptă riscul. Nu știu la ce se gândea Israelul – aceștia erau tineri dornici să îi ajute pe alții”, a declarat Kassem al-Shaar, ai cărui gemeni Ahmad și Hussein au fost uciși în atacul aerian.

Conform legii Leahy din 1997, departamentele de apărare și de stat ale SUA nu au voie să ofere asistență forțelor de securitate străine atunci când există „informații credibile” că acestea au comis încălcări grave ale drepturilor omului.

The Guardian a raportat în ianuarie că politicile interne ale Departamentului de Stat au scutit Israelul de aplicarea acestei legi.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că acesta a fost informat despre rapoartele privind atacul asupra lui al-Habariyeh și că a luat legătura cu omologii săi israelieni pentru a obține mai multe informații.

„SUA lucrează în mod constant pentru a se asigura că ajutorul militar furnizat de SUA este folosite în conformitate cu legislația internă și internațională. Dacă constatările arată încălcări, luăm măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Josh Paul, membru al organizației Democracy for the Arab World Now, o organizație non-profit pentru democrație și drepturile omului, și fost oficial al Departamentului de Stat implicat în procesul de transfer de arme, transferurile de arme care conțin muniții precum JDAM sunt aprobate fără prea multe verificări.

„Departamentul de stat a aprobat mai multe dintre aceste transferuri într-un interval de 48 de ore. Nu există nicio preocupare politică privind orice muniție către Israel, în afară de fosforul alb și bombele cu dispersie”, a declarat Paul.

Israelul s-a bazat în mare măsură pe transferurile americane de bombe, în special seria MK de 500-2.000 de livre, și pe JDAM-urile care le însoțesc, pentru a lupta împotriva Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban. Potrivit lui Paul, JDAM-urile au fost unele dintre „articolele cheie” pe care Israelul le-a cerut SUA în ultimele șase luni.

Grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de către Israel a acestor bombe  – și la potențiala complicitate a SUA în orice utilizare abuzivă a armelor prin echiparea lor cu kituri de ghidare.

În decembrie, Amnesty International a cerut SUA să oprească transferul de arme către Israel după ce a găsit resturi de bombe JDAM în două atacuri din Gaza care au ucis peste 43 de persoane.

Începând cu 7 octombrie, Israelul a ucis 16 lucrători medicali în Liban, dintre care 10 într-o singură zi, la sfârșitul lunii martie. Personalul medical este protejat de dreptul internațional, iar țintirea acestuia este considerată o crimă de război.

În aceeași perioadă, 380 de persoane au fost ucise în Liban, inclusiv 72 de civili. De partea israeliană, au fost uciși 11 soldați și opt civili.

„Fiii mei au vrut să facă muncă umanitară și uite ce li s-a întâmplat. Israelul nu ar fi îndrăznit să facă ceea ce a făcut dacă nu ar fi fost SUA în spatele lor”, a declarat al-Shaar.

Distribuie știrea