România ține pasul cu lumea intreagă la consumul de droguri. Este o realitate alarmantă, iar dovezile există în capturile făcute de poliţişti în ultima perioadă. Astfel, au apărut și la noi anestezicele pentru elefanți, pe care consumatorii le folosesc ca stupefiante. În plus, au început să se vândă şi ciuperci halucinogene, cu denumiri exotice, folosite special de furnizori pentru a-şi atrage clienţi.
Carfentanilul a început să-și facă loc de curând pe piața drogurilor din România. Polițiștii din Oradea au reținut în urmă cu câteva zile un suspect care punea la dispoziția clienților săi și această substanță. Este de fapt un anestezic folosit de veterinari pentru a adormi rinocerii, elefanții și alte animale mari. Zeci de ani a fost utilizat pe scară largă în grădinile zoologice și în acțiunile de capturare a animalelor sălbatice.
Pe piața drogurilor, o astfel de substanță ar fi folosită în amestec cu alte stupefiante.
Cătălin Ţone, expert antidrog: În doze de amfetamină și de cocaină se putea pune și acest carfentanil care este foarte puternic. Acest medicament se deturnează din circuitul legal și vorbim de un specimen de fentanil mult mai puternic decât fentanilul clasic de aproape 100 de ori și se discută că e de câteva sute de ori mai puternic decât morfina.
Dealtfel, la percheziții, polițiștii orădeni au găsit și cantități mai mici de cocaină, ecstasy și jumătate de kilogram de cristal. Acesta face parte din categoria drogurilor mai noi. Este folosit în special de tineri, ca înlocuitor pentru o substanță mult mai scumpă.
Iată mărturia unui fost consumator, aflat încă în faza de reabilitare. Fost consumator de droguri: Cristalul ăla este cel mai periculos acum mai ales în zona Ardealului, de unde sunt eu, din Cluj, e cam cel mai întâlnit. Este o cocaină mai ieftină. La cristalul acesta nu dormi cu zilele ai energie foarte multă. Ddacă apuci să te droghezi o zi, nu te oprești și continui 2-3 poate 4-5 zile.
Tânărul mai spune că astfel și riscul supradozaj este permanent din cauza amestecurilor făcute de dealeri. De aceea, medicii cu greu îi pot stabiliza pe consumatori.
Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: În cazul noilor substanțe medicii nici nu știu de cele mai multe ori ce substanțe s-au consumat. Ei merg pe declarația persoanei consumatoare în cazul în care acesta poate vorbi cu specialistul, dar de cele mai multe ori se tratează simptomele și nu cauza.
De multe ori, ca să-i atragă pe consumatori, furnizorii găsesc tot felul de nume pentru substanțe, ca de exemplu Blue Vuitton, pentru unele ciuperci halucinogene.
Dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.