”În ţara asta nu se mai poate trăi”. Tinerii români își văd viitorul în străinătate

Tot mai mulţi tineri din România îşi văd viitorul peste graniţă. Indiferent că e vorba despre studii sau de o mutare definitivă. În ţară, îi descurajează accesul la educaţie, la servicii medicale şi dificultatea cu care îşi găsesc un loc de muncă bun. Atunci când vine vorba de job, pentru cei mai mulţi contează în primul rând salariul şi abia apoi siguranţa. Datele apar în cel mai recent barometru privind situaţia tineretului şi aşteptările sale.

Un sfert dintre tineri ar pleca să lucreze temporar peste hotare, arată rezultatele celui mai recent barometru privind situația tinerilor și așteptările lor .13% ar pleca pentru studii, iar 10% s-ar muta definitiv.

Eu am fost şi plecată cinci luni în Italia cu Erasmus şi sincer aş pleca după facultate, după master. Nu e vorba că e mai curat, e mai puţin poluat, dar parcă ai mai multe activităţi de făcut acolo. M-aș muta undeva la munte, în Italia, a spus o tânără.

Am în plan, da, mă gândesc la asta pentru că în ţara asta nu se mai poate trăi. Diferenţa între cum suntem plătiţi şi consum este extrem de mare. Ai în minte deja o ţară anume? Poate ţările nordice, cred că acolo este mult mai rentabil. Poate în viitor o să plec așa într-un schimb de experiență, să văd cum e pe afară. Spre exemplu aș vrea să trăiesc câteva luni în Paris, este orașul meu favorit, a mărturisit o altă tânără.

De mutat definitiv nu cred că o să mă mut niciodată. N-aș pleca niciodată de aici. Aud din ce în ce mai des în rândul prietenilor mei că unii vor să plece să studieze în afară, mare parte dintre ei probabil vor și rămâne acolo, din păcate. Îi înțeleg până la urmă, dacă vor să plece, să plece, însă eu sunt de părere că țara asta are atât de multe lucruri de oferit, crede un tânăr.

Salariul și siguranţa sunt două dintre cele mai importante criterii pentru tineri atunci când vine vorba de un loc de muncă bun.

Tinerii doresc să muncească numai că salariile chiar nu sunt ok în România. Chiar dacă nu ai experiență ar trebui să primești un salariu care să te motiveze un pic mai mult. Și este foarte greu să și găsești un internship, pentru că și acolo doresc angajatorii experiență, ceea ce este imposibil, este o altă părere.

Colectivul cred că este important că până la urmă îți petreci majoritatea timpului acolo. Salariul ar trebui să fie în funcție de valoarea pe care o aduci.

Ce e important pentru mine la locul de muncă în afară de salariu, cel mai important este anturajul, oamenii cu care te anturezi. Și atmosfera ar fi foarte importantă.

Potrivit aceluiaşi barometru, peste 50% dintre tineri consideră că accesul la educaţie e o problemă. De asemenea, peste 20% dintre cei chestionaţi spun că sunt nemulţumiţi de modul în care pot accesa serviciile medicale.

Şi, în fine, o proporţie covârşitoare, 80% dintre tineri consideră că a-şi găsi un loc de muncă de calitate reprezintă o problemă extrem de serioasă. 9% dintre tineri se declară nemulţumiţi de locul de muncă, iar 16% , de veniturile pe care le încasează. În schimb, 32, respectiv 38% sunt mulţumiţi şi de job şi de salariu.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: Sunt de acord. Nu putem să îngrădim libertatea unui tânăr. Dacă un tânăr, dacă un cetăţean al ţării noastre îşi doreşte să descopere o altă ţară nu doar pentru o vacanţă este dreptul său, pe care noi trebuie să-l respectăm. Plecarea fiecărui cetăţean în afara ţării din punctul meu de vedere este o mare pierdere pentru România.

Barometrul privind situaţia tinerilor şi aşteptările lor a fost realizat de Centrul de Sociologie CURS, în perioada aprilie – iunie 2024, iar datele au fost făcute publice recent. În total au răspuns 1.500 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 de ani.

Distribuie știrea