Anunțul de la Bruxelles privind plafonarea a dus la scăderea prețului la gaz. Autoritățile din România dau asigurări că nu vor fi probleme

08 Septembrie 2022, 18:07 (actualizat 08 Septembrie 2022, 19:16) Știrile TVR |

Anunțul Comisiei Europene privind o posibilă plafonare a prețului gazului rusesc s-a văzut imediat pe piețele de energie. După creșterile explozive din ultima perioada, prețurile au început să scadă.

Azi, pe 8 septembrie un megawatt se vinde cu 1800 de lei, este o scădere importantă dacă ne uitam cât era pe 1 septembrie – 2.900 de lei, în urma cu un trimestru era de 4 ori mai mic.

Prețul gazului în piață SPOT din România a scăzut mai puțin, de la 1006 lei pe megawatt la 1 septembrie la 1005 pe data de 7 septembrie. Prețul actual este dublu față de cel din luna mai.

Otilia Nuțu, expert în energie: A fost acel anunț al d-nei Ursula von der Leyen referitor la plafonarea prețului gazului și asta a transmis un semnal clar că se va încerca ceva care va limita prețurile foarte mari, prețul energiei electrice este e legat de prețul gazului.

Pentru furnizorii de energie, deciziile de plafonare vin cu anumite riscuri.

Dana Dărăban, director executiv, Federația Patronală a Asociației Companiilor de Utilitãți din Energie: Sistemul de furnizare și distribuție are nevoie de acces rapid la bani, blocați prin modul în care s-au aplicat aceste scheme de decontare. simpla problema de a nu putea să cumpere energie pt clienți este reala datorata modului de palicare a plafoanelor.

Autoritățile asigura populația că nu va fi penurie la iarnă, dar pregătesc totuși un plan pentru situații excepționale.

Nicolae Ciucă, premierul României: Trebuie să avem ipoteze și scenarii, înclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate apărea.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: România nu rămâne fără energie. Nu există așa ceva.

Rămâne de văzut cât din energia produsă va rămâne în țară. Solidaritatea dintre statele membre ale Uniunii Europene va fi una dintre temele de discuție la reuniunea de mâine a miniștrilor energiei.

Dan Cărbunaru, purtãtor de cuvânt al Guvernului: România se numără printre țările europene capabile să ofere din producție proprie în cele mai multe dintre cazuri atât gaze cât și electricitate dar vorbim despre o piață europeană care are nevoie de solidaritate și este un motiv în plus pentru noi să avem o voce importantă în Consiliul de miniștri.

Șefa Comisiei Europene a recomandat și o reducere a consumului de energie la orele de vârf, propunere care va fi de asemenea discutată la reuniunea miniștrilor.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea