Arena proiectelor inovative, în Cluj-Napoca: Salonul Internațional Pro Invent. Pasionații pot vedea sute de invenții

Peste 300 de invenţii din diferite domenii sunt prezentate în aceste zile la Cluj-Napoca, la Salonul Internațional Pro Invent. Vedetă evenimentului este o maşînă prototip realizată de studenţii Universităţii Tehnice din Cluj. Creatori din toată ţara au avut şi un spaţiu exclusiv numit ” Arena Inventatorilor”.

27 Octombrie 2022, 14:34 (actualizat 27 Octombrie 2022, 15:08) Știrile TVR |

Prototipul mașinii Solis EV, al treilea creat de la zero de studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a atras toate privirile și nu doar din cauza designului spectaculos, ci și pentru că propune o alternativă verde pentru mijloacele de transport clasice.

”Este o mașînă cu propulsie solară, practic, noi încercăm să construim un vehicul care să fie independent din punct de vedere energetic. Vehiculul de față a participat la o cursă de anduranță de 24 de ore, în Belgia, și la o cursă de anduranță de 9 ore, în Italia, pe circuitul de la imola”, anunță conf.dr.ing. Călin Neamțu, coordonatorul proiectului.

Caroseria este din fibră de carbon, iar șasiul din fier. Cele mai scumpe elemente au fost, pe lângă panourile solare, motorul și jantele. Investiția totală se ridică la 150.000 de euro.

Ar putea fi implementat acest prototip în viața de zi cu zi? Răspunsul l-am primit de la studentul Sebastian Șuteu: ”Da! Chiar asta este provocarea acestei mașini. O putem face să fie și una care să se poată produce în serie”.

Alexandru Stanciu este absolvent de mecanică și a urmat un master de design industrial. A lucrat mulți ani în proiectare, iar pasiunea pentru invenții și-a descoperit-o încercând să găsească diverse soluții la locul de muncă. A venit la târg cu un model industrial, brevetat, care propune o formă inovativă, în locul caroseriilor clasice atât pentru autoturismele personale, cât și pentru mașinile utilitare.

”Designul caroseriei a permis să reduc foarte mult costurile pe anumite echipamente și anume pe farurile față”, spune cercetătorul Alexandru Stanciu.

Juriul competiției din cadrul Salonului de inventică va desemna la final câștigătorii ediției aniversare.

”În primul rând trebuie urmărită tematica ideii. Punem accent pe caracterul de noutate și în special pe modul în care se valorifică avantajele unei invenții, în sens economic”, ne-a declarat prof.dr. ing. Radu Munteanu, președintele juriului.

Până mâine, cei pasionați de invenții și inovații pot să vadă la salonul de la Cluj peste 300 de proiecte inovatoare.

Source

Distribuie știrea