Forțele de Apărare ale Israelului au efectuat marți după amiază o operațiune într-un cartier din Beirut. Țintă a fost comandantul unității de rachete a organizației teroriste Hezbollah. Talal Hamieh era căutat și de americani după atacul din Bulgaria de acum 12 ani în care au murit 5 israelieni. În urma raidului israelian de marți au mai fost eliminați încă doi capi ai milițiilor șiite.
În nordul Israelului sună aproape continuu sirenele pentru că milițiile șiite atacă regiunea aproape non stop cu rachete și drone. Cele mai multe sunt interceptate de scutul antiaerian Iron Dome, dar sunt și drone ca aceasta pe care le anihilează aviația.
Sute de morţi şi peste o mie de răniţi, după raidurile israeliene din Liban. Surse: Membru important al Hezbollah, ucis
Un membru important al Hezbollah, Ibrahim Qubaisi, șeful unității de rachete, a fost ucis în atacul aerian israelian asupra Beirutului, transmite Reuters, care citează o sursă libaneză. Armata israeliană a afirmat marţi că a lovit în cursul nopţii zeci de ţinte Hezbollah din sudul Libanului, în timp ce organizaţia islamistă a anunţat la rândul ei că a atacat cu rachete Fadi mai multe obiective militare israeliene, inclusiv o fabrică de explozibil aflată la 60 de kilometri în interiorul teritoriului izraelian. Potrivit presei israeliene, mai multe curse aeriene, între care și Wizz Air, și-au suspendat zborurile spre Tel Aviv, Beirut și chiar Amman, din cauza situației din regiune.
Un F15 cu dotări speciale pentru armata israeliană în acțiune, doborând o dronă de tip Shahed. Dar sunt proiectile care ating solul, cum s-a întâmplat pe una dintre autostrăzile din apropierea localității Tamra.
La numai 34 de kilometri distanță de orașul Haifa, deci nu departe de graniță cu Libanul, la Naharia, israelienii știu când trebuie să se adăpostească. Ei spun că sunt zeci de ani de când întreaga regiune este agresată de Hezbollah.
Secretarul general al ONU: Gaza este un coşmar nesfârşit care ameninţă să ia toată regiunea cu ea, începând cu Libanul
Situaţia din Fâşia Gaza „este un coşmar permanent” care ameninţă „întreaga regiune”, a declarat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând din nou o încetare „imediată” a focului.
De cealaltă parte a graniței, libanezii fug din sud. Nu mai puțin de 80 de mii de apeluri telefonice au fost făcute de forțele israeliene către civilii din zonele libaneze cu activitate Hezbollah. Oamenii știu că avertismentele armatei israeliene nu sunt o glumă.
O mare de mașini se îndreaptă spre orașele de coastă, unde e liniște. Cei care rămân, deocamdată, își fac stocuri de pâine și combustibili. Sunt cozi interminabile la benzinarii și brutării. Știu că trebuie să se pregătească de război.
Haos în aeroporturile şi pe şoselele din Liban, în urma unui nou val de lovituri aeriene israeliene
Mii de oameni fug spre aeroporturi, în urma unui nou val de lovituri aeriene israeliene asupra Libanului. Aproape 500 de persoane au fost ucise și 1.645 au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății din Liban, după un val de atacuri aeriene israeliene asupra presupuselor ținte Hezbollah. Este cel mai mare bilanț zilnic al victimelor pe care țara îl înregistrează de la sfârșitul războiului civil din 1975-1990. Printre victime se află și un lider Hezbollah, dar și zeci de copii.
De mai bine de 24 de ore, aviația israeliană bombardează obiective din infrastructura Hezbollah din sudul Libanului și Beirutul nu e ocolit.
Rezoluția ONU 1701, care a pus capăt războiului Israel-Hezbollah în 2006, prevede că nici o forță a milițiilor șiite nu are voie să intre în zonele de la sud de râul Litani. De atunci, însă, organizația teroristă susținută de Iran și-a dezvoltat infrastructura militară până la granița israeliană și a desfășurat forțe masive, cu care și-a început atacurile asupra Israelului pe 8 octombrie, a doua zi după masacrul condus de Hamas din sudul Israelului.