• Thu. Dec 2nd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Atenție la șerpi! Viperele cu corn care s-au înmulţit în Clisura Dunării şi Băile Herculane

Jul 22, 2021

Atenție, vipere! Trei persoane au fost mușcate de cei mai periculoşi şerpi din Europa – viperele cu corn care s-au înmulţit în Clisura Dunării şi Băile Herculane. Oamenii au fost salvaţi pentru că au ajuns la timp la medic.

22 Iulie 2021, 17:31 (actualizat 22 Iulie 2021, 20:34) |

Sunt locurile în care pot fi întâlnite cel mai des vipere, inclusiv cea cu corn. Iar muntii Almãjului și valea Cernei, unde în această perioadă vin mii de turiști la Clisura Dunării și stațiunea Bãile Herculane, nu fac excepție.

Reptila fuge, în general de oameni, dar sunt situații în care se simte amenințatã și atacã. Cunoscãtorii spun cã turiștii trebuie sã fie vigilenți, mai ales dacã pornesc în drumetii. În primul rând, atenție la cum se îmbracã și pe unde pãșesc.

Doi turiști și o localnicã au avut ghinion și au fost mușcații de vipere în ultimele săptămâni. Au primit serul salvator. Problema este că, la Spitalul Județean Mehedinți, mai are în stoc doar trei fiole de ser antiviperin.

O fiolã de ser antiviperin costã în România circa 500 de euro și poate fi cumpãratã de spitale doar de la compania UNIFARM, în timp ce la vecinii de la sud de Dunãre, în Serbia, o fiolã cu ser antiviperin costã 15 euro.

Acești turiști, ajunși în Clisura Dunãrii, spun cã au fost atenționați asupra pericolului.

Vipera este o specie întâlnită cu preponderență la munte, iar mușcătură ei poate fi periculoasă pentru om. Cea mai periculoasă de la noi este vipera cu corn, al carei venin este cel mai puternic. Poate fi recunoscută datorită protuberanței cornoase de pe cap și dimensiunii: este cel mai mare șarpe de la noi, atingând chiar și la un metru lungime. Poate fi întâlnită în Dobrogea, Banat și în Oltenia.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *