AUR scapă de dosarul penal privind negarea Holocaustului. Parchetul General consideră că fapta nu există. Institutul „Wiesel”: De 15 ani auzim aceeași muzică

09 Mai 2022, 16:24 (actualizat 09 Mai 2022, 19:40) | Flavia Drăgan |

George Simion, Claudiu Târziu

AUR a intrat în vizorul procurorilor după un comunicat de presă de la începutul lunii ianuarie, în care a susținut că istoria Holocaustului reprezintă „o temă minoră” și se încadrează într-o serie de „experimente ideologice”.

„Vă comunicăm că, în dosarul care face obiectul cererii dumneavoastră, prin Ordonanța din 18 aprilie 2022, a fost dispusă soluția clasării în considerarea faptelor, respectiv in rem, sub aspectul infracţiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, constatându-se incidenţa cazului care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale prevăzut la art. 16 alin. 1 lit. a) Cod de procedură penală (fapta nu există)”, se arată în răspunsul Parchetului General, la solicitarea TVR.

Reamintim c,ă în 6 ianuarie 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, după apariția în spațiul public a comunicatului AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”. Parchetul General a efectuat cercetări in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia”.

În acest comunicat din 3 ianuarie a.c., AUR  a susținut că „în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională.

Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educație este educația clasică, cea care formează cetățeni conștienți de drepturile și responsabilitățile lor, de cultura, istoria și originile lor”. Comunicatul AUR a fost semnat de cei doi pe atunci președinți ai AUR, Goerge Simion și Claudiu Târziu.

La vremea respectivă, Ambasada Statelor Unite ale Americii a transmis că este „dezgustător” modul în care este „manipulat și exploatat antisemitismul pentru câștig politic intern sau avantaj geopolitic”, prin vocea lui Shane Dixon, adjunctul interimar al șefului misiunii SUA la București.

Și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a condamnat derapajul AUR, precizând atunci că „a nega Holocaustul este o expresie clară a negării democrației”.

Acesta nu a fost unicul derapaj al Alianței pentru Unirea Românilor în spațiul public. Cel mai vocal membru în elogierea legionarilor în Parlament este senatorul Sorin Lavric.

Directorul Institutului „Elie Wiesel”: „Nu există fapta” – o muzică pe care Institutul s-a obișnuit să o audă de 15 ani

Directorul Institutului pentru Studierea Holocastului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a arătat, într-un punct de vedere trimis la solicitarea TVR, că a afirma despre Holocaust că este „o temă minoră” este, „după orice manual de negaționism, o expresie clară de trivializare prin minimalizare a Holocaustului”.

Directorul Institutului „Elie Wiesel” a atras atenția, însă, că respectarea termenelor Planului de acțiune al Strategiei Naționale a Guvernului pentru combaterea antisemitismului reprezintă „o oportunitate de a corecta pe viitor astfel de situații”.

„Nu există fapta! Clasare! Două aspecte aș vrea să subliniez:

1. E o muzică pe care Institutul „Elie Wiesel” s-a obișnuit să o audă de 15 ani. Am spus-o de mai multe ori: sau legea nu e bine scrisă juridic și atunci trebuie amendată sau procedurile de cercetare penală trebuie îmbunătățite.

2. Afirmația AUR: „Se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale…” este, după orice manual de negationism, o expresie clară de trivializare prin minimalizare a Holocaustului.

Dacă aș fi ironic, aș putea spune că, într-adevăr nu există „o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România”, dar negarea în public a Holocaustului există în acest mesaj transmis public și preluat de mass-media.

Caracterul dinamic și termenele riguroase ale Planului de acțiune al Strategiei Naționale a Guvernului pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aprobat în mai 2021, reprezintă, cred, o oportunitate pentru a corecta astfel de situații pe viitor”, a declarat directorul Institutului „Elie Wiesel” pentru TVR.

Parchetul General continuă cercetările în dosarul care îl vizează pe Simion pentru agresarea ministrului Energiei

Pe de altă parte, Parchetul General a transmis, tot la solicitarea TVR, că procurorii continuă cercetările în dosarul în care este vizat actualul șef al AUR, George Simion, pentru agresarea ministrului Energiei, Virgil Popescu, în timpul citirii moțiunii simple împotriva acestuia. Simion l-a luat de gât pe Virgil Popescu și l-a numit „hoț”. În replică, ministrul l-a numit pe președintele AUR „prost”.

„Cu referire la solicitarea adresată instituţiei noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice sub numărul de mai sus, vă comunicăm că dosarul care face obiectul cererii dumneavoastră se află în lucru la procuror.

Având în vedere prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală, care statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, în același sens stipulând și art. 12 alin. 1 lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, alte informații nu pot fi furnizate în această etapă procesuală”, a transmis Parchetul General, la solicitarea TVR.

Source