Autorităţile de la Kiev au ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev

Complexul mănăstiresc Lavra Pecerska / FOTO: Wikipedia

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aflată sub autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat invazia anul trecut, pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu patriarhul Chiril I al Moscovei, care a sprijinit ferm invazia.

Biserica Ortodoxă Ucraineană susţine că a rupt legăturile cu Rusia şi cu patriarhia Moscovei şi se declară victima unei “vânători politice de vrăjitoare.”

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că Biserica Ortodoxă Ucraineană a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are sediul. Într-o declaraţie, ministerul a spus că o anchetă a dezvăluit că Biserica “a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”, fără a oferi alte detalii.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care are drept termen limită pentru a elibera sediul până pe 29 martie, a declarat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei sunt “evident părtinitoare şi încalcă grav normele legale”.

Din octombrie trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile Bisericii Ortodoxe, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a credinţei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Source

Distribuie știrea