Produse medicale cumpărate pentru a preveni infecțiile cu coronavirus, rămase de izbeliște. Echipamentele au sosit cu întârziere

Măşti, dezinfectanţi sau nebulizatoare comandate în perioada pandemiei pentru a preveni răspândirea virusului în şcoli sunt acum nefolosite. Au fost cumpărate cu sute de mii de lei, din fonduri europene, dar produsele au ajuns abia vara trecută, când utilizarea lor nu mai era obligatorie.

11 Martie 2023, 08:33 (actualizat 11 Martie 2023, 08:43) Știrile TVR |

În 2020, chiar la începutul pandemiei, Primăria Drăguțești comanda 15.000 de măști, 3.000 de litri de substanțe dezinfectante, dar și nebulizatoare.

Ion Popescu, primarul comunei Drăguţeşti, jud. Gorj:Noi, ca primari, vă spun, în perioada aceea eram disperați. Ne agățam de orice, numai să salvăm, să știm că nu mai avem mortalitate foarte mare. Au pierit cam 200 de oameni. Gândiți-vă că eram în pragul disperării.

Doar că produsele au ajuns abia în vara anului trecut.

Cristian Florea, directorul şcolii din Drăguţeşti, jud. Gorj: “Am folosit doar câteva măști, cutii de măști, în ianuarie, când a fost perioada de gripă.”

Nebulizatoarele, dezinfectanții au venit după ce s-au ridicat restricțiile.

Primăria nu a mai putut returna produsele, așa că vor ajunge probabil la gunoi.

La zeci de kilometri distanță, într-o altă localitate din Gorj, la Baia de Fier, conducerea unității de învățământ a comandat kituri anti-COVID în valoare de 800.000 de lei. La o parte din ele s-a renunțat. Conducerea Liceului tehnologic Baia de Fier a preferat să achiziționeze roboți de dezinfecție și purificatoare de aer.

Și alte primării au accesat fonduri prin acest proiect, iar peste tot echipamentele au ajuns cu întârziere. Ca să nu le arunce la gunoi, edilii se gândesc cum să găsească o utilitate tuturor produselor comandate.

Source

Distribuie știrea