Autoritățile de mediu fac demersuri astfel încât aruncarea deșeurilor să fie incriminată ca faptă penală

07 Septembrie 2022, 09:14 (actualizat 07 Septembrie 2022, 11:13) Știrile TVR |

„Mâine, avem la Comisia de Mediu (n.r. din Camera Deputaților), condusă de președintele George Stângă, propunerile noastre și ale Ministerului Mediului pentru modificarea ordonanței 92 privind deșeurile. Vom schimba regimul sancționator astfel încât tot ce înseamnă acțiune să o incriminăm ca faptă penală lăsând în zona contravențională doar abandonul, de exemplu: picnicul. Când arunci în apă, ascunzi, îngropi deșeuri – acestea trebuie să fie infracțiuni”, a anunțat Aurelian Păduraru, comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu, în cadrul emisiunii Trei Ceasuri, de la TVR.

Aurelian Păduraru a subliniat că este nevoie ca nevoie ca autoritățile publice locale să devină conștiente că trebuie să se implice efectiv și constant în a menține calitatea parametrilor de calitate ai aerului.

Garda Națională de Mediu va controla autoritățile publice locale și le obliga să aplice legislația de mediu prin aplicarea de amenzi, a menționat Aurelian Păduraru.

Garda Națională poate propune Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor modificări legislative astfel încât să avem un regim sancționator mai drastic, a adăugat el.

În administrarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM)  există o rețea națională de 152 senzori pentru monitorizarea calității aerului. În funcție de validarea datelor furnizate de senzori, dacă se depășește zilnică a valorilor, atunci suntem anunțați de ANPM și mergem să facem verificări să vedem care este sursa de poluare, a explicat directorul Gardei naționale de Mediu/

Este nevoie de o delimitare  a modului în care acționează Garda de Mediu și a celui în care acționează autoritățile publice locale, a subliniat Aurelian Păduraru.

La nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior și din exterior, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății,

În România, mor anual peste 25.000 de oameni din cauza aerului toxic pe care îl respiră.

Poluarea generează:  7% din decesele provocate de cancerul pulmonar, 18% din decesele BPOC (boala pulmonară),  20% din decese provocate de accident vascular cerebral, 34% din decesele cauzate de bolile de inimă

Anul trecut, în perioada iunie – decembrie, în ceea ce privește particulele PM 10, cea mai crescută valoare medie pentru interior s-a înregistrat la Școala Gimnazială ”George Călinescu”, Strada Bachus 42, în zona parcului Ferentari, unde au fost 20,43 microni/m3, particule în suspensie. Cea mai mică valoare medie a fost la Școala Gimnazială 115,  a precizat Eduard Dumitrașcu,  de la Asociația Smart City, în cadrul emsiunii matinale ”Trei ceasuri”, de la TVR.

În exterior, cea mai crescută valoare anuală medie a fost al Liceul Tudor Vladimirescu, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, nr 15, în zona Cora Lujerului, iar cea mai scăzută valoare a fost la Liceul ”Elie Radu”, pe Bulevardul Energeticienilor, a adăugat Eduard Dumitrașcu.

City Air este un program inițiat și coordonat de Asociația Română pentru Smart City.

Eduard Dumitrașcu, Asociația Smart City: City Air este primul program național de monitorizare a calității aerului din școli. Programul își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.  Toate informațiile primite de la stațiile rețelei CityAir sunt puse la dispoziția comunității – cetățeni, instituții publice, companii, institute de cercetare, universități, etc.- în mod gratuit, nealterat, neinterpretat.

La 7 septembrie, este marcată Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru. În prezent, comunitatea internaţională recunoaşte că îmbunătăţirea calităţii aerului poate atenua schimbările climatice, dar și starea noastră de sănătate.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea