Cristian China Birta spune că orice părinte ajunge să fie depășit în relația cu tehnologia, dar trebuie să facă eforturi să nu rupă canalul de comunicare cu copilul

În condițiile în care online-ul ocupă tot mai mult din timpul și interesele copiilor și tinerilor, specialistul Cristian Birta spune că cel mai important lucru este ca părintele să nu piardă contactul, să nu rupă firul comunicării cu cei mici. Invitat la TVR Info, în emisiunea 3 ceasuri bune, Birta a subliniat că niciun mediu digital, nicio nouă tehnologie, nimic nu poate înlocui relația părinte-copil.

07 Septembrie 2022, 09:26 (actualizat 07 Septembrie 2022, 13:13) Știrile TVR |

Jumătate dintre copii stau peste șase ore pe internet. Aproape toți copiii utilizează telefonul mobil, fie pentru jocuri, fie pentru a socializa pe internet. Jumătate dintre ei admit că stau mai bine de șase ore pe zi online, iar mulți dintre ei au primit mesaje cu caracter sexual de la necunoscuți.

Cristian China Birta, specialist online, este de părere că doar implicarea părintelui, prin activități alături de copii, ar putea să-i îndepărteze pe cei mici de tentația internetului, însă de multe ori, pentru părintele obosit cea mai comodă soluție este să lase copilul în fața ecranului.

Cristian China Birta: Dacă îl iei cu bicicleta și îl duci pe munte, ia să vezi! Că nu mai stă copilul tău pe internet. Dar tu ce faci? Că și ție ți-e ușor. Degeaba tot acuzi internetul și social media! Vii acasă și îl vezi pe ăla că te lasă în pace, că ești și tu obosit, cu problemele tale, dar nu ăsta e rolul tău ca părinte, frate! Dacă la serviciu îți zice șeful că avem de făcut aia, tu ce faci? Da, șefu`! Facem! Păi, și acasă de ce nu faci asta?

Niciun mediu digital, nicio nouă tehnologie, nimic nu poate înlocui relația părinte-copil, care ce înseamnă fundamental? Comunică cu el, vorbește orice cu el, a subliniat Birta.

Subiectele abordate de copii pot părea pentru părinți niște prostii și, astfel, aceștia refuza o astfel de discuție, iar cei mici se îndreaptă apoi spre medii cu care pot comunica despre aceste subiecte.

Birta a explicat că orice persoană ajunge la o vârstă fiziologică când este depășit de relația cu tehnologia, dar părintele trebuie să facă eforturi pentru a nu rupe canalul de comunicare cu copilul.

Cristian China Birta: Copilul are nevoie să comunice și vrea să te prindă și pe tine în subiectul lui.

Referitor la conținuturile din internet, Cristian Birta spune că nu ai nicio șansă să educi piața, ai o mică șansă să-i educi pe cei care vor să fie educați, iar ceea ce trebuie să faci este să-i identifici pe cei care vor să fie educați.

Potrivit lui Birta, nici școala nu este un mediu care să își atingă scopul de a educa pentru că: Școala, cum este acum, nu educă ci instruiește elevii.

Source

Distribuie știrea