Autoritățile ucrainene, acuzate că folosesc recrutarea ca armă de șantaj la adresa jurnaliștilor incomozi

Jurnalistul ucrainean de investigații Evhenii Șulhat era pe punctul de a publica un articol care denunța corupția din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), când soldați în uniformă s-au apropiat de el într-un centru comercial și au încercat să îi înmâneze un aviz de recrutare, relatează POLITICO.

El a văzut acest lucru ca pe-o tentativă de a-i suprima reportajul.

„Consider acest lucru drept intimidare și obstrucționare a activității mele jurnalistice”, a spus el, precizând că încercarea din aprilie a avut loc imediat după ce a contactat SBU în legătură cu articolul. El a refuzat să accepte notificarea și, în schimb, a depus o plângere.

Nu este singurul caz.

Alți jurnaliști, observatori și persoane implicate în ONG-uri care se ocupă de probleme critice la adresa guvernului avertizează, de asemenea, că administrația (sau înalți funcționari) utilizează recrutarea ca armă de șantaj.

Guvernul insistă că nu se află în spatele unor astfel de incidente și că va reacționa în cazul în care acestea se vor întâmpla.

„Cred că utilizarea instrumentelor justiției penale pentru a exercita presiuni asupra oricărei persoane, inclusiv asupra activiștilor publici, este inacceptabilă, iar astfel de fapte trebuie raportate imediat autorităților competente”, a declarat pentru POLITICO puternicul director adjunct al biroului președintelui, Oleg Tatarov, care supraveghează agențiile ucrainene de aplicare a legii.

Dar incidentele se înmulțesc.

Vitalîi Șabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție, cel mai influent organism de supraveghere din Ucraina, l-a acuzat pe Tatarov că se află în spatele acuzațiilor potrivit cărora ar fi fost eliberat în mod necorespunzător dintr-o unitate din prima linie pentru a ocupa un post mai sigur în capitală.

Șabunin este anchetat de Biroul de Stat de Investigații (SBI) al Ucrainei nu numai pentru că ar fi evitat serviciul militar și ar fi fost transferat ilegal dintr-o unitate de luptă, dar și pentru că nu ar fi predat o mașină cumpărată de voluntari pentru unitatea sa militară. Șabunin, precum și cei care au donat bani pentru mașină, neagă acuzațiile.

„Dacă o persoană cere respectarea legii de către toată lumea, atunci ar trebui să dea un exemplu”, a declarat pentru POLITICO avocatul din Kiev Rostislav Kraveț, care a depus plângerea.

Șabunin a insistat că transferul a fost legitim și l-a acuzat pe Tatarov că se află în spatele anchetei.

„De ce mă urmărește biroul președintelui? Poate pentru că vorbesc despre modul în care Tatarov gestionează sistemul de aplicare a legii din Ucraina? Sau este pentru că Centrul de Acțiune Anticorupție distruge sistematic inițiativele antidemocratice ale autorităților”, a scris Șabunin într-o postare pe Facebook.

„Îmi este greu să-mi imaginez cum pot fi acuzat de eschivare de la datorie dacă m-am mobilizat voluntar la Kiev în primele zile ale invaziei”, a adăugat el.

Tatarov a negat acuzațiile și a declarat că este conștient de contribuția lui Șabunin la reformarea Ucrainei și la lupta împotriva corupției.

„Sarcinile mele includ coordonarea departamentului de justiție și a direcției de politică juridică, care nu pot influența în niciun fel activitățile niciunei agenții de aplicare a legii, ai cărei anchetatori sunt independenți”, a spus el.

SBI nu a răspuns la o cerere de comentarii privind cazul lui Șabunin. 

Alte exemple

În martie, Olexandr Salijenko, redactor-șef al Chesno, un organism expune corupția politică, a fost obligat să se deplaseze la o comisie militară pentru a explica de ce nu s-a prezentat la serviciul militar; el are cancer în stadiul patru.

„Până în martie nu am avut probleme cu biroul de recrutare. Am încercat să semnez un contract cu armata, dar am fost refuzat din cauza stării mele de sănătate. Eu susțin armata și mobilizarea. Prin urmare, pentru mine a fost dureros să văd campania de intimidare online în care eram acuzat că mă sustrag de la recrutare”, a declarat Salijenko.

Jurnaliștii care investighează corupția sunt, de asemenea, intimidați online și supranumiți „eschivați” pe canale Telegram anonime. Ei dau vina pe biroul președintelui.

„Ei folosesc diferite tactici de intimidare pentru a încerca să descurajeze reporterii și apoi, desigur, pot amenința întotdeauna că te vor trimite în prima linie”, a declarat jurnalistul de investigație Iuri Nikolov pentru POLITICO.

„Aceste canale sunt foarte apropiate de biroul președintelui”, a spus el.

Biroul președintelui a negat în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu aceste conturi anonime. Președintele Volodimir Zelensky a abordat problema. În ianuarie, el a declarat: „Orice presiune asupra jurnaliștilor este inacceptabilă”.

Nikolov crede că a devenit o țintă din cauza articolelor sale despre fapte de corupție în procesele de achiziții ale Ministerului ucrainean al Apărării.

În ianuarie, mai mulți bărbați au încercat să pătrundă prin efracție în apartamentul său din Kiev și apoi au lipit pe ușa sa fluturași cu sloganul „Nu respectă recrutarea”. Poliția a deschis o anchetă penală privind acest incident, însă până în prezent nimeni nu a fost inculpat.

„Vestea bună este că cazul nu este încă închis. Vestea proastă: nu evoluează”, a declarat Nikolov.

Acuzațiile formulate împotriva înalților funcționari susțin că sistemul se apără împotriva investigațiilor incomode. Însă observatorii și jurnaliștii ucraineni recunosc că țara a făcut progrese extraordinare în combaterea corupției în ultimii ani, un proces stimulat de efortul țării de a îndeplini criteriile necesare pentru a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

„Am obținut rezultate semnificative. De exemplu, sistemul nostru de control al averii funcționarilor este unul dintre cele mai bune din lume. Iar serviciile guvernamentale electronice disponibile pe smartphone au îngropat un strat masiv de corupție administrativă”, a declarat Șabunin.

„Din păcate, avem încă mult de lucru în lupta împotriva corupției, la fel ca restul lumii. Și nimic nu discreditează mai mult guvernul în ochii ucrainenilor decât atacurile asupra persoanelor care denunță corupția”, a adăugat el.

Distribuie știrea