• Mon. Jan 17th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

BNR crește din nou dobânda-cheie. Se scumpesc și creditele

Jan 10, 2022

Dobânzile pentru creditele în lei vor crește din nou. Este o consecință directă a faptului că Banca Națională a hotărât să majoreze cu încă 0,25 la sută dobânda de politica monetară – și a ajuns la 2%. Este pentru a treia oară în ultimele luni când BNR optează pentru o astfel de creștere în încercarea de a mai frâna inflația care s-a apropiat de 8%.

10 Ianuarie 2022, 18:18 (actualizat 10 Ianuarie 2022, 19:25) |

Dobânda-cheie, care determină evoluția celorlalte dobânzi din piață, inclusiv pentru creditele populației, a ajuns acum la nivelul din martie 2020. În ultimele 4 luni, BNR a majorat succesiv dobândă de la 1,25% la 2%, că urmare a creșterii generalizate a prețurilor.

Iar Banca Națională anticipează că inflația va crește și în următoarele luni, chiar peste prognoza din luna noiembrie 2021, când estimarea era de 8,6% în trimestrul al doilea din 2022. Totul, din cauza scumpirilor mai mari de pe piața energiei electrice și a gazelor naturale, dar și pentru alimentele procesate.

Un salt important va fi în luna aprilie, când expiră plafonarea și compensările pentru populație. Nu doar inflația e de așteptat să fie mai mare, dar și perioada cu inflație peste ținta de 3,5% se va prelungi.

După majorarea dobânzii cheie, au crescut și indicii folosiți pentru calculul dobânzilor plătite de populație pentru credite. Robor la 3 luni a ajuns la 3,05%, iar IRCC – indicele de referință pentru creditele consumatorilor la creditele mai noi este acum 1,17%.

Și alte bănci centrale din regiune au majorat dobândă cheie. Iar unii analiști se așteaptă ca astfel de majorări să existe și în următoarele luni, inclusiv în politica BNR.

Source