România e tot mai dependentă de importuri. Perioadă critică pentru producătorii români, după scumpirea utilităților

România este tot mai dependentă de importuri: de alimente, carburanți și alte produse de strică necesitate a căror valoare a urcat la aproape 90 de miliarde de euro la sfârșitul anului trecut. Este o consecință a faptului că producția internă acoperă tot mai puțin din necesarul de consum, explică economiștii care atrag atenția că fenomenul se poate accentua. Producătorii români trec acum printr-o perioadă critică din cauza scumpirii utilităților.

10 Ianuarie 2022, 18:18 (actualizat 10 Ianuarie 2022, 18:57) |

Importurile de alimente au fost la finalul anului trecut cu aproape 12% mai mari decât în perioada similară din 2020.

Iar datele Institutului Național de Statistică arată că au urcat la peste 7,2 miliarde de euro. Numai într-o lună, creșterea a fost cu peste 700 de milioane de euro! Iar prețurile au urcat pe măsură.

Creșterea importurilor este pusă de economiști pe seama faptului că producția locală nu acoperă necesarul de consum.

Iar unele produse românești sunt mai scumpe decât cele de import. Un fenomen care poate lua amploare.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Există un impact destul de mare şi deja îl vedem în preţuri, al costului utilităţilor, în special energia, atât pentru transport, cât şi pentru producţie. Asta impactează în mod negativ competitivitatea preţurilor produselor româneşti la raft.

Și importurile de combustibili au urcat la peste 2,7 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut. O creștere de aproape 40% față de perioda similară din 2020. Rafinăriile românești nu mai pot asigura necesarul de consum.

Cătălin Niță, director executiv, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Cam 50% încă asigurăm din producția internă. Ce se întâmplă în exteriorul țării ne influențează și pe noi în ceea ce privește prețul la baril. Asta e și motivul pentru care au crescut prețurile la carburanți în ultima perioadă.

De la începutul anului, prețurile carburanților au crescut, în medie, în țară, cu peste 10 bani pe litru.

Economiștii avertizează că sunt și alte riscuri dacă economia devine tot mai dependentă de importuri.

Ionuț Bușega, economist, profesor, Academia de Studii Economice din Bucureşti: Există și riscul ca noi să importăm inflație, dacă prețurile bunurilor pe care noi le importăm cresc în țările de origine. Ne putem confrunta inclusiv cu o penurie de bunuri, dacă există niște întreruperi pe lanțurile globale.

În total, importurile românești au ajuns la aproape 90 de miliarde de euro la sfârșitul anului trecut. Iar exporturile nu au atins 70 de miliarde de euro.

Source

Distribuie știrea