Borrell vrea să se cumpere arme pentru Ucraina cu 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate în UE

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat marţi că va propune ca Uniunea Europeană să utilizeze 90% din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), informează Reuters.

Borrell a declarat în faţa presei la Bruxelles că va propune ca restul de 10% din valoarea activelor ruse din Europa îngheţate să fie utilizat pentru a spori capacitate industriei de apărare ucrainene.

El a menţionat că le va prezenta miercuri această propunere statelor membre UE, în ajunul summitului Celor 27.

Săptămâna trecută, o oficialitate de rang înalt a UE a spus că probabil activele ruse îngheţate în UE vor genera între 15 şi 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcţie de ratele dobânzii la nivel mondial.

Aproximativ 70% din activele ruse blocate în Occident se află în depozitul central belgian Euroclear pentru titluri de valoare, ce deţine echivalentul sumei de 190 de miliarde de euro reprezentând diverse titluri ale băncii centrale ruse şi lichidităţi.

Josep Borrell a subliniat că propunerea vizează utilizarea profiturilor din activele ruse blocate în Europa mai degrabă decât activele însele. El a estimat la 3 miliarde de euro anual profiturile care se pot obţine din acest active.

”Propunerea concretă va fi prezentată mâine. Statelor membre le revine să cadă de acord”, a menţionat şeful diplomaţiei UE.

Distribuie știrea