Camere fără ferestre și cu uși antifonate dintr-un imobil cu istorie și destinație neelucidate, de vânzare! Un centru clandestin de detenţie folosit de CIA în Lituania își caută cumpărător

Închisoare de vânzare! Este vorba despre un centru clandestin de detenţie folosit de CIA în Lituania, în timpul războiului împotriva terorismului. Suspecţii, de regulă din Irak şi Afganistan, erau aduşi în asemenea închisori ilegale din străinătate şi interogaţi de CIA cu metode nepermise pe teritoriul american. Inclusiv România s-a aflat în centrul unui asemenea scandal.

25 Ianuarie 2022, 20:51 |

“Centrul Violet”. Așa se numește construcția de oțel și beton, aflată într-o pădure de lângă capitala Lituaniei, Vilnius. Clădirea are 10 camere fără ferestre și e dotată cu uși antifonate.

CIA aducea aici suspecți de terorism pentru a fi interogați, se pare chiar torturați, potrivit unor ONG-uri.

Arvydas Anusauskas, ministrul Apărării din Lituania:Clădirea era complet izolată, bine păzită. Practic, puteau face ce doreau. Ce s-a petrecut aici, încă nu ştim exact.

Deocamdată, nu se știe prețul.

Fosta închisoare a aparținut serviciilor secrete din Lituania. Acum a fost preluată de agenția care se ocupă de fondul imobiliar al guvernului, care scoate la vânzare fosta închisoare, întrucât nu mai e nevoie de această clădire.

Programul secret privind închisorile clandestine ale CIA a fost oprit acum 10 ani.

Sunt constructor. Au săpat mult. Cred că sunt 3-4 niveluri subterane. Totul era acoperit cu pământ. Ce-or fi făcut acolo? Şi ne mai şi spun că nu s-a întâmplat nimic“, povestește un localnic.

Ancheta autorităților lituaniene a stabilit că nici guvernul, nici serviciile secrete nu ar fi știut ce se ptrece dincolo de zidurile închisorii CIA. Se pare că americanii nu informau autoritățile din țara gazdă.

Principiul respectat de toate serviciile secrete democratice e acela că, atunci când se desfăşoară operaţiuni într-o altă ţară, agenţii de informaţii din ţara gazdă şi politicienii de la vârful puterii sunt anunţaţi. Am ajuns la concluzia că noi nu am fost informaţi“, a subliniat ministrul Apărării din Lituania.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a confirmat că aici s-au aflat, ilegal, suspecți de terorism, ținuți în condiții necorespunzătoare – legați la ochi și de picioare. În celule se auzea foarte puternic un sunet intens, care nu se oprea niciodată.

Pe la “Centrul Violet” au trecut nume de calibru greu din rețeaua Al-Qaida. Toți se află acum în închisoarea de la Guantanamo.

Source