Nici asfaltul nu rezistă pe caniculă. În Bucureşti, chiar şi pe bulevardele principale s-au format şleauri sub greutatea maşinilor. O situaţie foarte periculoasă pentru șoferi. Primăria Generală susţine că autobuzele şi troleibuzele strică asfaltul încins atunci când merg pe aceeași bandă în flux continuu, dar specialiștii în infrastructură cred că problemele apar acolo unde asfaltarea nu este de calitate.
În Piața Națiunile Unite din centrul Bucureștiului, asfaltul s-a topit în ultimele zile sub dogoarea razelor de soare. Sub roţile maşinilor s-au format şleauri care se întind pe zeci de metri și care au pe alocuri și 25 de cm adâncime.
Şi pe Bulevardul Iuliu Maniu, în apropierea Pieței Leu, dâmburile formate în asfaltul încins sunt trecute cu greu de călători într-o staţie de autobuz.
Pentru șoferi, aceste șanțuri sunt foarte periculoase. Cu greu pot păstra direcția maşinii şi nu de puţine ori apar defecţiuni.
Sorin Ene, pilot auto: „Chiar și la viteze mici, mașina este foarte greu de controlat în momentul în care dorim să evităm un obstacol sau să viram stânga sau dreapta. Pentru că aceste șanțuri opun foarte mare rezistență anvelopelor. Acestea mai sunt periculoase și pentru partea mecanică a mașinii. Sunt mașini care au garda la sol destul de joasă. Putem sparge baia de ulei, putem atinge piese importante din direcție, caseta de direcție, bielete de direcție”.
Într-un răspuns pentru Știrile TVR, municipalitatea dă vina pe mașinile STB și nicidecum pe calitatea asfaltului sau a lucrărilor.
Administrația Străzilor din cadrul Primăriei Capitalei ne-a transmis că de vină pentru deteriorarea asfaltului sunt troleibuzele care se deplasează pe aceeași bandă în flux continuu și autobuzele care staționează.
Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura: „Este evident că problema este de calitate a asfaltului. Iar calitatea asfaltului, bineînțeles, dacă antreprenorul și-a făcut treaba și a pus rețeta de asfalt care a fost licitată. Calitatea asfaltului depinde de cerințele beneficiarului. De ce a cerut primăria și de ce, bineînțeles, a plătit”.
Potrivit Primăriei Generale, asfaltul deteriorat de pe marile bulevarde va fi remediat după ce temperaturile vor reveni la normal.