• Tue. Jan 18th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Cei 100 de români aflați în Kazahstan sunt în siguranță. Ministerul Afacerilor Externe este pregătit să acorde asistenţă consulară la cerere

Jan 6, 2022

Cei aproximativ 100 de români aflaţi în prezent în Kazahstan, majoritatea angajaţi ai unor companii private, sunt în siguranţă, iar Ministerul de Externe de la Bucureşti declară că e pregătit să le acorde asistenţă la cerere.

06 Ianuarie 2022, 12:03 (actualizat 06 Ianuarie 2022, 12:05) |

Ministerul Afacerilor Externe – MAE / FOTO: Autor: LIVIU SOVA Credit: ROMPRES / FOTO, foto.agerpres.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranţă, iar misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în această ţară, în principal specialişti şi experţi angajaţi ai unor companii private.

Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informaţii privind programul zborurilor companiilor aeriene, arată un comunicat al MAE.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitările existente.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

În context, ministerul român transmite că a urmărit şi urmăreşte îndeaproape, încă de la declanşarea acestora, evoluţiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mişcări de masă, însoţite şi de violenţe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării.

În conformitate cu poziţia Uniunii Europene cu privire la aceste evoluţii, MAE subliniază importanţa soluţionării paşnice şi prin dialog intern incluziv a situaţiei din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violenţelor şi incitării la violenţă.

Source