Prima structură europeană găzduită de România care va gestiona fondurile și investițiile străine în securitate cibernetică a fost inaugurată la București, într-un sediu care nu este încă gata. Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice caută specialişti din ţară sau din afară. Iar salariile pornesc de la câteva mii de euro.
Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice va funcţiona în clădirea CAMPUS a Universităţii Politehnica din Bucureşti. Instituţia va număra 60 de angajaţi. Centrul a fost totuşi inaugurat cu doar un sfert din personal.
NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: În curând tot aici va fi găzduit şi sediul permanent. De aceea s-a ales sintagma de funcţionare temporară. Doar anumite elemente, pentru că doar anumite componente ale centrului vor funcţiona începând de astăzi.
DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR: Este prima instituţie a Uniunii Europene cu sediul în ţara noastră. Până la momentul în care s-a decis că România va găzdui această agenţie a fost un drum lung şi competiţie mare, pentru că în cărţi au fost şi alte ţări. Belgia, Germania, Spania, Luxemburg, Polonia şi Lituania.
Atuurile României au fost: specialiştii buni din domeniul IT, viteza foarte bună a internetului şi facilităţile fiscale.
ROBERTO VIOLA, director general DG Connect: Bucureştiul a câştigat datorită unui sistem vibrant de cercetători care promovează inovarea şi datorită competenţelor pe care le are Bucureştiul în domeniu. Lumea devine un loc periculos din punctul de vedere al provocărilor cu care se confruntă, agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina a ridicat atât probleme de securitate generală cât şi de securitate cibernetică în particular.
În următorii doi ani oficialii estimează un număr de 120 de angajaţi.
MIHNEA COSTOIU, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti: Sunt foarte multe posturi care încă sunt libere, peste 50 de posturi. Salariile pleacă în jur de 3.000 – 3.500 de euro pentru posturi de juniori şi merg spre câteva zeci de mii pentru cei seniori.
Centrul deschis azi va sprijini inovarea şi politica industrială în domeniul securităţii cibernetice, va dezvolta şi coordona proiectele Uniunii Europene în acest domeniu.