Descoperire importantă a cercetătorilor de la NASA. Impactul unui meteorit în apropierea ecuatorului planetei roșii a dus la descoperirea unor bucăți mari de gheață. Cercetătorii spun că existența gheții în cel mai cald loc al planetei poate ajuta viitoarele călătorii cu echipaj uman spre Marte.
Roverul marțian InSight a fost cel care a detectat o mișcare seismică puternică, de magnitudinea 4, în apropierea ecuatorului planetei Marte, în decembrie anul trecut. Noutatea este că impactul asteroidului a scos la suprafață bucăți mari de gheață. Este pentru prima dată când gheața este observată în cel mai cald loc al planetei roșîi.
Ingrid Daubar, om de știință: Cel mai interesant lucru este că am observat în imaginile la rezoluţie mare că a rezultat foarte multă apă îngheţată în urma acestui impact. Se văd în video bucăţi mari de gheaţă în apropierea craterului, dar şi în resturile de gheaţă aruncate pe terenul din afara craterului. Este surprinzător, pentru că este cel mai cald loc de pe Marte, cel mai apropiat de Ecuator în care am văzut vreodată apă îngheţată.
Experții reamintesc faptul că asteroizii se regăsesc în întreg sistemul solar, iar ei joacă un rol important în studierea suprafeței planetelor.
Lori Glaze, director al Diviziei de Științe Planetare, NASA: Aceste observaţii vor ajuta studiile. Vreau să vă spun despre importanţa descoperirii gheţii chiar sub suprafaţa planetei. Este un rezultat extraordinar. Ştim, desigur, că există apă îngheţată lângă polii lui Marte, dar pentru viitoarele expediţii cu oameni pe Marte, am dori să îi ducem pe astronauţi cât mai aproape posibil de ecuator, pentru a avea acces la gheaţă la aceste latitudini mici. Acea gheaţă poate fi transformată în apă, oxigen sau hidrogen, elemente care pot fi foarte utile.
Asteroidul care a provocat craterul ar fi avut dimensiunile unui autobuz. Iar craterul lăsat în urmă are un diametru de aproape 150 de metri, iar resturile din urma ciocnirii de suprafața lui Marte au ajuns la 35 de kilometri distanță.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă